Πολιτική

Τουρκία: «Βάφει» στα χρώματα της Άγκυρας την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

10.07.2022 | 12:57 Eνσωμάτωση

Ο ακροδεξιός εθνικιστής και εταίρος του Ερντογάν Ντελβέτ Μπαχτσελί παρουσίασε χάρτη, ο οποίος δείχνει όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ακόμη και την Κρήτη, να ανήκουν στην Τουρκία. Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας.

Εμφανιζόμενος βασιλικότερος του βασιλέως ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τράβηξε στα άκρα το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Τούρκου προέδρου, ποζάροντας μπροστά σε χάρτη που δείχνει την Τουρκία να κατέχει το μισό Αιγαίο αλλά και την Κρήτη.

Ο ακραίος προκλητικός χάρτης ήταν το δώρο του αρχηγού της ακροδεξιάς οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι προς τον Μπαχτσελί, ο οποίος θεωρείται και ο φυσικός ηγέτης της εθνικιστικής ομάδας. Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για επιθετική ενέργεια.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελει ιδιαιτερα επιθετικη και προκλητικη ενεργεια και ειναι απολυτα καταδικαστέα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στην προκλητική ρητορική και τις απειλές επανήλθε και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης θέλησε, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ταγίπ Ερντογάν, να εμπλακεί και με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.

«Πρέπει να απαλλαγούν από αυτό τον έρωτα τους για εξοπλισμούς, για συμμαχίες. Κάνει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό. Μια χώρα που έχει χρέος 439 δις πρέπει να είναι προσεκτική. Δεν το λέω εγώ, το λένε Έλληνες που είναι λογικοί. Δυστυχώς αυτά τα άτομα συνεχίζουν την ένταση με την Τουρκία», δήλωσε.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας απείλησε πως η Άγκυρα δεν αστειεύεται.

«Εμείς λέμε ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη αλλά κανείς να μην μας το πάρει αυτό ως αδυναμία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Και ο Πρόεδρός αυτό είναι που έχει πει: Δεν αστειευόμαστε».

Επιστολή «χαστούκι»

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές κια βουλευτές δνε φαίνεται να αφήνουν στην άκρη την παραβατική συμπεριφορά και τους εκβιασμούς της Άγκυρας. Με επιστολή τους 35 βουλευτές και των δύο παρατάξεων του Κογκρέσου ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να μη δώσει νέα οπλικά συστήματα στην Τουρκία, καθώς τα χρησιμοποιεί ως ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε πλήρη κινητοποίηση για να αποφευχθεί η πώληση νέων αεροσκαφών στην Άγκυρα βρίσκεται και η ελληνική ομογένεια, με μπροστάρηδες τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές.

Σημειώνεται ότι στόχος της Άγκυρας είναι να αναβαθμιστούν τα F-16 που διαθέτει, αλλά και να αγοράσει νέα αεροσκάφη ως απάντηση στα ελληνικά Rafale και στα αναβαθμισμένα F-16 Viper που ήδη έχει αρχίσει να παραλαμβάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/07/2022