Ελλάδα

Υπόθεση Πάτρα: Στην αντεπίθεση η ιατροδικαστής της Ίριδας

08.07.2022 | 16:44 Eνσωμάτωση

Η Αγγελική Τσιόλα λύνει τη σιωπή της και φέρνει τρικυμία στο απόλυτο θρίλερ, λίγο πριν η 33χρονη κατηγορούμενη καταθέσει το υπόμνημα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Η ιατροδικαστής που υπέγραψε το αρχικό πόρισμα μετά το θάνατο του βρέφους στην κούνια του σπιτιού του, παίρνει θέση και αμφισβητεί ανοιχτά το πόρισμα των συναδέλφων της, Καρακούκη και Καλόγρια.

Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών υποστηρίζει ότι η ίδια δεν έκανε το παραμικρό λάθος στην υπόθεση, ότι με τις δικές της ενέργειες προχώρησε η έρευνα και υπογραμμίζει πως τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το νέο πόρισμα δεν επιβεβαιώνονται από τη νεκροψία που έκανε η ίδια.

Όσα στοιχεία έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, αναφορικά με ευρήματα των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων, κατά παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, απ’ όσους ευθύνονται για τέτοιου είδους διαρροές, και εάν όντως ισχύουν τα ευρήματα αυτά, ουδόλως επιβεβαιώνονται από την νεκροψία-νεκροτομία και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, να αξιολογήσουν τα επιστημονικά και προανακριτικά στοιχεία της δικογραφίας και να αποφανθούν σχετικά.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος της, η λέξη πόρισμα μπαίνει σε εισαγωγικά όταν αναφέρεται στο τελευταίο. Με τα λόγια της, να αποτελούν ακόμα ένα όπλο στην φαρέτρα της 33χρονης που θεωρείται ως τώρα η μόνη ύποπτη για τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας.

Η ιατροδικαστής ζήτησε να κληθεί για να εξεταστεί ενόρκως, επί των ευρημάτων της, και κατέθεσε σχετικά στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, πριν την εγχείρηση του “πορίσματος” των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων της. Στην ένορκη κατάθεσή της περιλαμβάνονται όλα τα αληθή επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, που υποβοηθούν τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, να αποφανθούν σχετικά.

Η Αγγελική Τσιόλα είχε βάλει την υπογραφή της στο πόρισμα που ανέφερε ως αιτία θανάτου του βρέφους, την αγενεσία φλεβόκομβου. Στο νέο πόρισμα οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγριας, διαπιστώνουν εγκληματική ενέργεια από ασφυξία.

Η ιατροδικαστική διερεύνηση των επίμαχων περιστατικών ήταν πολύ δυσχερής, και σίγουρα τα επιστημονικά συμπεράσματα δεν επιτρέπεται να στηρίζονται σε αναληθή ευρήματα, ουδόλως αιτιολογημένα, απλώς για να ικανοποιήσουν, απλοϊκά, το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο, όμως, πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Ανάλογη προσέγγιση είχε κάνει στην κατάθεσή της και η Χριστίνα Τσάκωνα που υπέγραψε την ιατροδικαστική εξέταση μετά τον θάνατο της Μαλένας. Και εκείνη φέρεται να επέμεινε πως τα αίτια πίσω από το αναπάντεχο τέλος του παιδιού, ήταν παθολογικά.

Η διοχέτευση στα Μ.Μ.Ε. αναληθών στοιχείων, δεν υποβοηθά, σίγουρα, την ανεύρεση της αλήθειας, αλλ’ αντιθέτως ενισχύει την ψυχολογία της μάζας, στην οποία η ιατροδικαστής ουδέποτε συμμετείχε, γνωρίζοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα και η επιστημονική αλήθεια κρίνεται αποκλειστικά από τα Δικαστήρια, τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να αξιολογούν τα στοιχεία της δικογραφίας.

Όλα αυτά προκαλούν αισιοδοξία στην 33χρονη που είναι βέβαιο ότι θα τα επικαλεστεί μέσα στο υπόμνημα που ετοιμάζει. Αρνείται κάθε ανάμειξη στους θανάτους των παιδιών της και υποστηρίζει σταθερά πως η αλήθεια βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα πρώτα ιατροδικαστικά πορίσματα.

Η ιατροδικαστής Πατρών, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους της, ουδέποτε έχει ελεγχθεί έστω για αναληθείς γνωματεύσεις της, που είχαν ως αποτέλεσμα την συγκάλυψη πολύ σοβαρών εγκλημάτων.

Στο πλευρό της 33χρονης παραμένει από την πρώτη στιγμή και η αδερφή της. Με τις πληροφορίες για τ μαραθώνια κατάθεση που έδωσε στους άντρες του Ανθρωποκτονιών να τροφοδοτούν νέες συζητήσεις.

Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

«Εγώ μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αδερφή μου θα μπορούσε να έχει σκοτώσει τα παιδιά της και ο λόγος είναι γιατί δεν υπήρχε το παραμικρό που να έχω δει εγώ στην συμπεριφορά της ώστε να μπορέσω να πιστέψω ότι τα έχει σκοτώσει», τόνισε η Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου ήταν παρούσα στο σπίτι που βρέθηκε νεκρή η μικρή Ίριδα την Άνοιξη του 2021 και είχε δώσει ένα ακλόνητο άλλοθι για την ώρα που έλειψε η αδερφή της, στις 07.30, το πρωί όταν το βρέφος ξύπνησε και η 33χρονη σηκώθηκε από το κρεβάτι.

«Αν αποδειχθεί με αποδείξεις αδιαμφισβήτητες ότι η αδερφή μου σκότωσε τα παιδιά μας και απαντηθούν τα ερωτήματα μου τότε θα πάψω να παλεύω γι’ αυτήν», δήλωσε η Ρουλα Πισπιρίγκου.

Στην κατάθεσή της, η αδερφή της 33χρονης μίλησε για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών αλλά και για το πότε ξεκίνησαν οι καυγάδες του ζευγαριού.

Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

«Τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα και αγαπημένα για το Μάνο και τη Ρούλα και κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2015 γεννήθηκε η Μαλένα. Αυτό κράτησε μέχρι και το 2018. Νομίζω ήταν καλοκαίρι αν δεν κάνω λάθος. Την περίοδο εκείνη ο Μάνος δούλευε πάρα πολύ. Μία μέρα λοιπόν την περίοδο εκείνη είχε πάρει ένας άντρας τηλέφωνο τη Ρούλα και της είχε πει ότι ο άντρας της βγαίνει με την κοπέλα του. Τότε ξεκίνησαν κάποιοι τσακωμοί μεταξύ της Ρούλας και του Μάνου, όπως ήταν λογικό. Ο Μάνος το παραδέχτηκε και της ζητούσε να τον συγχωρέσει», σημείωσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Η ηρεμία στη σχέση του ζευγαριού δεν επανήλθε ποτέ και από το 2019 τα παιδιά άρχισαν να χάνονται μετά από μια τρομακτική αλληλουχία συμπτώσεων που παρέπεμπε σε μια σκυταλοδρομία θανάτου.

Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

«Τελικά χάσαμε και την Τζωρτζίνα μας. Χάσαμε και το τρίτο μας παιδί. Από εκεί και έπειτα ό,τι και να θέλω να σας πω δεν περιγράφεται. Προσωπικά μετά τον θάνατο και της Τζωρτζίνας, για εμένα δεν είχε τίποτα πια νόημα. Ήταν η μεγάλη μου αδυναμία», πρόσθεσε η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η 33χρονη που αρνείται κάθε συμμετοχή στη δολοφονία της Τζωρτζίνας με κεταμίνη, θα καταθέσει το υπόμνημα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας την επόμενη Δευτέρα. Με τους τεχνικούς συμβούλους που εργάζονται για λογαριασμό της να συνεχίζουν τη δική τους έρευνα και την υπόθεση μετά τις δηλώσεις που έκανε η Αγγελική Τσιόλα να παίρνουν εκ νέου φωτιά.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 08/07/2022