Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αύξηση ιϊκού φορτιού στα λύματα της Αττικής

08.07.2022 | 16:27 Eνσωμάτωση

Αύξηση του ιϊκού φορτιού κατά 240% σημειώθηκε στα λύματα της Αττικής. «Είμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Τα στατιστικά δεδομένα του κορωνοϊού θα παραμείνουν διαθέσιμα και πάλι, όμως δεν θα ανακοινώνονται κάθε ημέρα λέει η κυβέρνηση και η επιτροπή απαντώντας στην κριτική που γίνεται για την απόφαση να μην υπάρχει πια καθημερινή ενημέρωση για κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς αλλά αυτή να γίνεται κάθε Παρασκευή.

«Περιμέναμε την έκρηξη στα κρούσματα» λένε οι γιατροί

Όπως λένε οι ειδικοί η απόφαση τους δεν επηρεάζει την καταγραφή που θα εξακολουθήσει να γίνεται κανονικά και οι αρμόδιοι θα έχουν σταθερά συνεχή ροή δεδομένων για να κρίνουν αν απαιτείται κάποια νέα αλλαγή στα μέτρα.

«Τα ποσοστά μας είναι καλά. Συνολικά καταγράφηκαν 18.297 νέα κρούσματα 98 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 28 έχασαν την ζωή τους στο κέντρο της Αθήνας ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100000 εκτοξεύτηκε στα 2868 από 2349 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών ο μέσος όρος κρουσμάτων έφτασε τα 1316 από 1056 την περασμένη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη τα 1759 από 1321 στην Αιτωλοακαρνανία τα 264 από 181», ανέφερε ο Σπύρος Πνευματικός, καθηγητής Ορθοπεδικής και βουλευτής της Ν.Δ.

Από την άλλη πολλοί πολίτες νιώθουν πως μετά την έξαρση των τελευταίων ημερών η καθημερινή ενημέρωση θα βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει πως οι αποστάσεις και οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν στην καθημερινότητα μας είναι δεν είναι υποχρεωτικές οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως με τα υψηλά επίπεδα πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει στην παρούσα φάση δεν απαιτείται επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας συστήνουν όμως να φοράμε μάσκες ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους αν υπάρχει συνωστισμός

«Λυγίζει» η Ευρώπη

Στην Ευρώπη πάντως η μάσκα επανέρχεται.

Στην Κύπρο σε κλειστούς χώρους ένα μήνα μόλις μετά την κατάργηση τους, στην Ολλανδία επανήλθε η υποχρεωτικό ήτα στους οίκους ευγηρίας ενώ η συζήτηση άνοιξε και στην Αγγλία.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία με τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα να λυγίσουν.

«Τα κρούσματα κορωνοϊού, στην Ιταλία, την πρώτη αυτή εβδομάδα του Ιουλίου, ήταν εκατό φορές περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», δήλωσε ο Ενρίκο Κοσιόνι, πρόεδρος ιταλικού Οργανισμού Υγείας.

Οι ειδικοί περιμένουν και την νέα παρτίδα εμβολίων που θα καταπολεμά καλύτερα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μέχρι τότε όμως συστήνουν αυστηρή τήρηση των γνωστών μέτρων, δηλαδή μάσκες αποστάσεις και ατομική καθαριότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 08/07/2022