Πολιτική

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκαινιάστηκε η αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου»

07.07.2022 | 13:50 Eνσωμάτωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δίνοντας το όνομά του σε ένα απο τα αμφιθέτρα της έδρα του στο Στρασβούργο, τιμώντας με αυτή την κίνηση την διεθνή ακτινοβολία και τη συνεισφορά του στο ευρωπαϊκό όραμα. Ήταν μια προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που άρχισε το 2018 και ολοκληρώθηκε χθες με τα εγκαίνια της αίθουσα σε κλίμα συγκίνησης για την ευρωομάδα των σοσιαλιστών - δημοκρατών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου 26 χρόνια μετά το θάνατό εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως μια από τις πολιτικές προσωπικότητες και τους Ευρωπαίους ηγέτες που τιμά το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά από μια προσπάθεια τεσσάρων ετών του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη σε συνεργασία με την ευρωομάδα των σοσιαλιστών – δημοκρατών εγκαινιάστηκε το αμφιθέατρο Ανδρέας Παπανδρέου με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να αναγνωρίζει και να αποδίδει τιμή στην διεθνή ακτινοβολία και την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού.

«Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε τρεις φορές προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όπως γνώριζε ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, σε καιρούς όπως αυτοί, το να παραμένουμε ενωμένοι είναι πάντα η σωστή απόφαση και σε αυτή τη συγκυρία ταιριάζει πραγματικά που αυτή η αίθουσα συνεδριάσεων, στο σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, παίρνει το όνομά του», τόνισε η πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, και ο εγγονός του Κωνσταντίνος Κατσανέβας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/07/2022