Ελλάδα

Σέρρες: «Mαύρη χήρα» τσίμπησε αγρότη – Τι είπε ο γιατρός που τον περιέθαλψε

01.07.2022 | 07:00 Eνσωμάτωση

Οι γιατροί έπεσαν πάνω στον ασθενή, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τις επιπτώσεις του δηλητηρίου της αράχνης.

Έγινε γνωστό ακόμη ένα περιστατικό με τσίμπημα αράχνης αυτή την φορά στις Σέρρες σε αγρότη.

Πόναγε σε όλο του το σώμα

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άντρα, από το δήμο Βισαλτίας, ο οποίος έφτασε το Σάββατο στο Νοσοκομείο των Σερρών με πόνους σε όλο του το σώμα.

Οι γιατροί αμέσως αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο και αμέσως κάλεσαν τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος έφτασε εσπευσμένα και έκανε τη διάγνωση, καθώς στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει άλλα 3 παρόμοια περιστατικά. Όπως διαπιστώθηκε το τσίμπημα ήταν από «μαύρη χήρα» και ήταν στο μηρό.

Μαραθώνιος για το αντίδοτο

Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για να παραγγείλουν το αντίδοτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάσει από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες με τον αέρα και τη δυνατή βροχή του Σαββάτου σε όλο το νομό.

Τέσσερις φορές στην πολυετή καριέρα του ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, Θεόφιλος Καλλινικίδης έχει κληθεί να περιθάλψει περιστατικό ασθενή, ο οποίος δέχθηκε τσίμπημα από την αράχνη «μαύρη χήρα».

«Ασθενής λίγο πάνω από τα 70 μας ήρθε με πόνους στη μέση, στα κάτω άκρεα και το κεφάλι.  Μετά από λεπτομερή αναζήτηση του ιστορικού μας είπε, ότι τον τσίμπησε στην έξω επιφάνεια του μηρού, κάτι το οποίο δεν κατάλαβε, δηλαδή τί τον τσίμπησε, γι’ αυτό και δε μας το είπε από την αρχή. Αφού αποκλείσαμε, άλλα δηλητηριώδη έντομα ή ζώα, όπως την οχιά, τη σφίγγα, τις μέλισσες, διότι αυτά κάνουν έντονα τοπικά συμπτώματα, αυτός τοπικά, εκεί στο σημείο του δαγκώματος δεν είχε τίποτα, αρχίσαμε και σκεφτόμασταν το νύγμα από τη μαύρη χήρα», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλλινικίδης.

«Επειδή ο πόνος στην κοιλιά που μπορεί να προκληθεί από το νύγμα της μαύρης χήρας και μπορεί να υποδυθεί κάποιο οξύ ιατρικό πρόβλημα όπως ένα ανεύρισμα ή μία οξεία κοιλία, κάναμε μία αξονική στην κοιλιά για να αποκλείσουμε κάτι από αυτά, γιατί ο πόνος ήταν πολύ έντονος. Όντως στην αξονική δεν βρέθηκε τίποτα και μετά ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι επρόκειτο για τη μαύρη χήρα. Αυτό ήταν το 4ο περιστατικό που αντιμετώπισα μέχρι τώρα στην καριέρα μου στο νοσοκομείο, στα 25 χρόνια. Πολύ έντονοι πόνοι, σε διάφορες ομάδες μυών, στους μύες της οσφύος, στα κάτω άκρα, στους γραμμωτούς μύες της κοιλιάς και κεφαλαλγία. Το αντίδοτο υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παλιά δεν υπήρχε. Επικοινωνήσαμε με το ΑΧΕΠΑ, το εξασφαλίσαμε και καταφέραμε και το φέραμε με έναν αγώνα, διότι εκείνη τη μέρα εάν θυμάστε καλά, «είχαν ανοίξει οι ουρανοί», υπήρχε πολύ έντονη κακοκαιρία», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 01/07/2022