Ελλάδα

Υπόθεση Πάτρας: Πάνω από 10 ώρες κράτησε η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

22.06.2022 | 13:11 Eνσωμάτωση

Από το μεσημέρι της Τρίτης έως αργά το βράδυ, κατέθετε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα. Η κατάθεση της κράτησε πάνω από 10 ώρες ενώ σε κάποια σημεία σχετικά με τον θάνατο των παιδιών, έπεσε σε αντιφάσεις.

Μαραθώνια ήταν η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου στους αξιωματικούς του ανθρωποκτονιών.

Για 10 ώρες – από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ – παρέμεινε στον ενδέκατο όροφο της ΓΑΔΑ και απαντούσε σε καταιγισμό ερωτήσεων που δεχόταν από τους αστυνομικούς κυρίως για τη μοιραία νύχτα της 21ης Μαρτίου του 2021 όταν και βρέθηκε νεκρή στην κούνια της η 6 μηνών Ίριδα.

Ψύχραιμη, χαλαρή, χωρίς καμιά στιγμή να «σπάσει», να λυγίσει ή να ζητήσει κάτι από τους αστυνομικούς δεν έκανε κανένα διάλειμμα, ενώ ξεκίνησε μια ιστορική αναδρομή γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω, ξεδιπλώνοντας λεπτομέρειες για τη ζωή της αδερφής της, αλλά και της σχέσης της με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Στη συνέχεια απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων για τη νύχτα της 21ης Μαρτίου του 2021, μιλώντας μεν αρκετή ώρα χωρίς όμως να προσθέσει κάτι σημαντικό στο κομμάτι των ερευνών.

Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών επέμειναν σε αυτό το σημείο, και της ζήτησαν να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια όσα θυμάται από την ημέρα εκείνη αλλά και να διευκρινίσει την ώρα που βρήκε νεκρό το βρέφος. Ρωτήθηκε επίσης για το πότε ειδοποιήθηκε ο Μάνος Δασκαλάκης αλλά και το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δήμητρα Πισπιρίγκου κράτησε την ίδια στάση δίνοντας ουσιαστικά άλλοθι στην προφυλακισμένη αδερφή της. Για ακόμα μια φορά υποστήριξε ότι αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά της και ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να τα βλάψει.

Δεκαπέντε λεπτά πριν τις 11 το βράδυ, όταν και πλέον είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, ζήτησε από τους αστυνομικούς να τη φυγαδεύσουν από την πίσω πόρτα, και αυτό γιατί το μεσημέρι με το που έφτασε στη ΓΑΔΑ πολίτες την αποδοκίμασαν.

O θάνατος της μικρής Ίριδας στην κούνια της στο σπίτι της Πάτρας, έβαλε τη Δήμητρα Πισπιρίγκου στο κάδρο από την πρώτη στιγμή.

«11.30 είναι η ώρα θανάτου του παιδιού δεν είναι η ώρα που βρήκα το παιδί. Το παιδί το βρήκα 10.45», είχε δηλώσει σε δήλωσή της σε τηλεοπτική εκπομπή.

Στην αρχική της κατάθεση όμως την άνοιξη του 2021 είχε αναφέρει ότι βρήκε το βρέφος νεκρό στις 11.30 και όχι στις 11 παρά τέταρτο που ανέφερε σε τηλεοπτική της δήλωση. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 11.37 αφού πρώτα είχε γίνει τηλεφώνημα στον Μάνο Δασκαλάκη.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου είναι η γυναίκα που τους τελευταίους 5 μήνες στέκεται ακλόνητα στο πλευρό της προφυλακισμένης αδελφής της.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας κατάθεσης της μπήκε στο αυτοκίνητο και επέστρεψε στην Πάτρα.

Λεπτό προς λεπτό περιγραφή

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου τις ώρες που προηγήθηκαν ρωτήθηκε για την ημέρα θανάτου της έξι μηνών Ίριδας στο σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα, καθώς βρισκόταν και η ίδια εκεί, μαζί με την 33χρονη αδελφή της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Συγκεκριμένα, της ζήτησαν να περιγράψει λεπτό προς λεπτό, με κάθε λεπτομέρεια, την ημέρα αυτή, καθώς και να αποσαφηνίσει την ώρα κατά την οποία βρήκε το μωρό αναίσθητο και ειδοποίησε την αδελφή της, αλλά και λεπτομέρειες για το πότε ειδοποιήθηκε ο Μάνος Δασκαλάκης και το ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, πολλές ερωτήσεις τής τέθηκαν και για την σχέση του ζευγαριού και τις εντάσεις που υπήρχαν μεταξύ τους, σύμφωνα και με τα όσα κατέθεσε ο Μάνος Δασκαλάκης στις Αρχές, αλλά και όσα έχει υποστηρίξει η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η κατάθεση της αδερφής της Ρούλας Πισπιρίγκου θεωρείται ίσως η πιο σημαντική από όλες όσες έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Αυτός είναι ο λόγος που ελήφθη η απόφαση να κληθεί στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τελευταία.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που οι αστυνομικοί περίμεναν πρώτα να πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρια και μετά να μιλήσουν στην αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου. Στόχος τους ήταν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες ερωτήσεις για τις συνθήκες θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας.

Οι πληροφορίες αποδίδουν πάντως την παραμονή της στη ΓΑΔΑ στο γεγονός ότι έμπειροι αξιωματικοί του ανθρωποκτονιών έχουν εντοπίσει αντιφάσεις στην κατάθεση της Δήμητρας Πισπιριγκου και της ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για ευθύνες ιατροδικαστών

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της αναζήτησης ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών ιατροδικαστών, που χειρίστηκαν σε αρχικό στάδιο τις υποθέσεις θανάτου της μικρής Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα.

Πλημμελής εξέταση

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο πόρισμα των ιατροδικαστών φέρεται να καταγράφονται ιατροδικαστικές πλημμέλειες, που οι ειδικοί συνδέουν χρονικά πριν από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας που έχει οδηγήσει στη φυλακή, με σύμφωνη γνώμη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ο υπουργός, με βάση τις αρμοδιότητες που του παρέχει ο νόμος, έχει δικαίωμα να ζητήσει πειθαρχική έρευνα που θα διενεργηθεί από τον προϊστάμενο Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκο Καρακούκη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/06/2022