Κόσμος

Μάχη Μακρόν για αυτοδυναμία – Το «βαρόμετρο» της αποχής & τα σενάρια συνεργασιών

19.06.2022 | 20:06 Eνσωμάτωση

Οι Γάλλοι πολίτες κλήθηκαν να επιστρέψουν στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες, προκειμένου να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τη σύζυγο του μπήκαν στο εκλογικό κέντρο της πόλης Τουκέ, γενέτειρας της Μπριζίτ Μακρόν. Χωρίς να κάνει καμία δήλωση άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο δεύτερο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Εκλογές που θα καθορίσουν αν θα συνεχίσει τη δεύτερη θητεία με άνεση ή με εμπόδια.

Στη Μασσαλία, ψήφισε ο βασικός αντίπαλος του Μακρόν Ζαν- Λυκ Μελανσόν. Τα φλας άστραψαν την ώρα που έβαζε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη όταν κάποιος του είπε να γυρίσει προς τα δεξιά.

Ο Μελανσόν, ο οποίος δυσκόλεψε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο, διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση συγκατοίκησης.

Διχασμένη η κοινή γνώμη στη Γαλλία δε φαίνεται να εξασφαλίζει στον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία με κύριο αγκάθι τη μεγάλη αποχή.

Η Μαριν Λεπέν, που στον πρώτο γύρο έλαβε το 18,6% των ψήφων, συνέστησε στους ψηφοφόρους της την αποχή από τις κάλπες στις περιφέρειες όπου αναμετρώνται ένας υποψήφιος της παράταξης Μακρόν με έναν υποψήφιο της παράταξης Μελανσόν, δηλαδή περίπου στις μισές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.

Στο 54% η αποχή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η αποχή των Γάλλων πολιτών στις εκλογές αγγίζει το 54%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο των γαλλικών εκλογών του 2017, που είχε φτάσει το 57%.

Δύο είναι οι κυρίαρχες εκτιμήσεις για τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες. Είτε οι οπαδοί του Μακρόν πήγαν να τον στηρίξουν με τη ψήφο τους, γιατί ένιωσαν την απειλή του Μελανσόν, είτε το το αντί-Μακρόν μέτωπο έσπευσε να ψηφίσει.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των γαλλικών  εκλογών

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Τουρκίας από τις γαλλικές εκλογές, καθώς όλα δείχνουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν  θα συνεχίσει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι γνωστός για την φιλελληνική στάση του, ενώ πολλοί ψηφοφόροι του είναι Κούρδοι που διαμένουν στη Γαλλία και ο πολιτικός έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/06/2022