Πολιτική

Η ακρίβεια σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά & η έξοδος της χώρας από την οικονομική εποπτεία – Κυρανάκης & Θεοχαρόπουλος στο MEGA

18.06.2022 | 08:42 Eνσωμάτωση

«Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών έχουν βάλει οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, με τους πολίτες να οδηγούνται σε απόγνωση. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βουλευτής της ΝΔ, και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η οικονομία μας έχει ενισχυθεί παρά τις δυσκολίες»

«Είναι μια ακόμη καλή οικονομική είδηση για την Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, που έρχεται να προστεθεί στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των μισθών, στη μείωση των φόρων, στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η οικονομία μας όχι μόνο έχει κρατηθεί, αλλά έχει ενισχυθεί παρά τις δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης αναφορικά με το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup για την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Προφανώς γνωρίζουμε ότι λόγω των διεθνών τιμών ειδικά στην ενέργεια υπάρχει ακρίβεια και πρόβλημα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά πάντα στην εξίσωση οφείλουμε να βάζουμε και το γεγονός ότι η οικονομία μας πάει πολύ καλύτερα. Είμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση, το εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φόρων και της αύξησης των μισθών. Το πρόβλημα είναι η βενζίνη. Από 1η Ιουλίου αποσυνδέεται και η τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο κ. Κυρανάκης αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δις στα ταμεία για ώρα ανάγκης»

«Μαγικό ραβδί δεν έχει κανείς σε αυτή την κατάσταση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δις για πρώτη φορά για μια ώρα ανάγκης. Και υπήρχαν πολλές ώρες ανάγκης αυτά τα χρόνια», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Θα καταρρεύσει, θα χρεοκοπήσει ολόκληρη η κοινωνία»

«Για την τεχνητή κατάσταση της οικονομίας που περιέγραψε ο κ. Κυρανάκης, βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση που μπορεί να φανταστεί κάποιος για την καθημερινότητα του πολίτη σε σχέση με την οικονομία και την ακρίβεια. Θα καταρρεύσει, θα χρεοκοπήσει ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κατάστασης αλλά και των πολιτικών Μητσοτάκη», συνέχισε ο ίδιος αναφερόμενος στην ακρίβεια.

«Ο κόσμος ταλαιπωρείται για την ακρίβεια σε τρόφιμα, βενζίνη και ρεύμα – ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης δε μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα που το ζητάμε τόσο καιρό. Στη βενζίνη, πέρα από την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας που είναι σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση δε νομοθετεί τη μείωση του ειδικού φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Νοέμβριο. Πράγματι ο κ. Κυρανάκης έχει πει για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά δεν τον ακούει η κυβέρνηση. Η πολιτική είναι ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Δυστυχώς η κυβέρνηση στις προτεραιότητες της εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς», είπε ακόμα ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Σε ό,τι είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος για τα 37 δις. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε 14 δις, η κυβέρνηση Σαμαρά, και όχι μηδέν. Τα 20 από τα 37 δις ήταν από το δάνειο του μνημονίου που μας βάλατε εσείς. Λέτε ότι μας βγάλατε από τα μνημόνια. Όχι. Μας έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από το τρίτο μνημόνιο που μας έβαλε ο ίδιος», απάντησε ο κ. Κυρανάκης.

«Η Ελλάδα είναι στις 10 πιο φθηνές χώρες στην Ευρώπη στο ρεύμα»

«Ο κ. Θεοχαρόπουλος απέφυγε να πει για το ρεύμα. Έχω μπροστά μου τον πίνακα που δείχνει την τιμή που φτάνει στον καταναλωτή στο ρεύμα σε σχέση με όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας είναι στις 10 πιο φθηνές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Θεοχαρόπουλος παραλείπει να πει ότι τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη στα επίπεδα που είναι σήμερα τον αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 18/06/2022