Πολιτική

Νέες ακραίες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

13.06.2022 | 20:22 Eνσωμάτωση

Συντηρεί την ένταση και κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας η Τουρκία, αμφισβητώντας την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και ανακυκλώνοντας λεονταρισμούς και απειλές.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, την σκυτάλη πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τα Κατεχόμενα.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ερσίν Τατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη διεθνή κοινότητα για το θέμα του Αιγαίου, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα μας επιτεθεί».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε και τον Έλληνα ομόλογό του για διπροσωπία ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει νόμιμη απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας.

«Ο Δένδιας είχε πει πριν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι δεν θα πει κάτι αρνητικό και περιμέναμε ότι δεν θα το κάνει. Στην συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Νέα επίθεση Ερντογάν

Νωρίτερα ο Ερντογάν αφού αναφέρθηκε εκ νέου στην συνάντηση με Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη απείλησε και πάλι με νέα Μικρασιατική καταστροφή την Αθήνα.

«Η μαγκιά αυτού του λαού δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο. Θα είναι βαρύ το τίμημα» είπε χαρακτηριστικά, ο Τούρκος πρόεδρος.

Στα ΜΜΕ της Τουρκίας οι αναλυτές έβγαλαν από την φαρέτρα τους και τους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν ακόμα και την Αθήνα, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει μόλις 150 χιλιόμετρα στρατηγικό βάθος έναντι της Τουρκίας.

«Έχουμε εγχώριους πυραύλους, Bora με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα, SAW και τοπικά αναπτυγμένους πυραύλους που εκτοξεύονται από επιφάνεια σε επιφάνεια και από αεροσκάφη» δήλωσε ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός, Μπεγιαζίτ Καρατάς.

Προσχεδιασμένο θα είναι ένα θερμό επεισόδιο αν γίνει, εκτιμούν αναλυτές.

Εν τω μεταξύ των δηλώσεων Στόλτενμπεργκ που προκάλεσαν αρνητική αίσθηση στην Αθήνα προηγήθηκε η τοποθέτηση του πρώην γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντρες Ράσμουσεν στα ΝΕΑ ο οποίος απέδωσε την τουρκική συμπεριφορά απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία στην πίεση που ασκεί η Άγκυρα στις ΗΠΑ για τα F-16 και τα F-35.

Ένταξη των χωρών αυτών που θα βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την ανησυχία του για τις δηλώσεις του νυν αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για παζάρι Τουρκίας – ΗΠΑ με στόχο τα F16» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε ετοιμότητα πραγματοποιώντας συνεχής ασκήσεις ενώ η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε 46 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/06/2022