Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια σε ενέργεια & καταναλωτικά αγαθά – Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

12.06.2022 | 08:45 Eνσωμάτωση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές, που προσπαθούν μάταια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους, την ώρα που οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα αλλά και τρόφιμα έχουν εκτοξεύσει το κόστος διαβίωσης στα ύψη. Την ίδια ώρα, «φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, και όλα αυτά ενώ η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «κόκκινο». Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, και Αναστασία Σιμητροπούλου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Αν μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, και τα πάρουμε με φόρους διπλά – τριπλά σε λίγους μήνες, θα έχουμε ξεγελάσει τον πολίτη»

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα με τα καύσιμα, είναι ένα διεθνές ζήτημα. Στη Γερμανία υπάρχει πρόβλημα στο να περάσουν οι εκπτώσεις από τον πρατηριούχο στον καταναλωτή. Έχουμε μια κυβέρνηση που πήρε μια αρχική δέσμη μέτρων. Το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο. Υπάρχει μια δημοσιονομική συνέχεια της χώρας που αν τεθεί εν αμφιβόλω θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Έχουμε κάνει μια σειρά από δράσεις ενίσχυσης του εισοδήματος. Αν μειώσουμε τώρα υπό πίεση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, και τα πάρουμε με φόρους διπλά – τριπλά σε λίγους μήνες, θα έχουμε ξεγελάσει τον πολίτη», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος για το θέμα της ακρίβειας στα καύσιμα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει επιλογές που θα βοηθήσουν τους πολίτες»

«Κάθε φορά υπάρχουν επιλογές που μπορούν να γίνουν. Όταν μας δίνεται η δυνατότητα από την ΕΕ να κάνουμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης – ένα αίτημα που θέτουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό -, δεν καταλαβαίνω τι εμποδίζει την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν όταν θέτουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, την πανδημία, τις συντάξεις, να συζητάμε το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Προφανώς το μάρμαρο το πληρώνει η ελληνική οικονομία, αλλά οι επιλογές γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει επιλογές που θα βοηθήσουν τους πολίτες. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να αποφύγει τις εκλογές γιατί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά τα λεφτά και θέλει να τα χειριστεί με το δικό της τρόπο, στηρίζοντας αυτούς που την έχουν στηρίξει», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χατζησωκράτης.

«Το σημαντικότερο μέτρο όλων είναι να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος»

«Η πραγματικότητα αναιρεί όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Προσπαθούν να βρουν συνεχώς δικαιολογίες και όχι λύσεις. Λένε ότι το θέμα δημιουργήθηκε από τον πόλεμο. Ο πόλεμος επιδεινώνει την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα προϋπήρχε του πολέμου. Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πάρει πολύ λίγα και πολύ αργά κάποια μέτρα. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 υπάρχουν υπερέσοδα 1 δις που σημαίνει ότι η κυβέρνηση σε βάρος των πολιτών έχει 1 δις παραπάνω έσοδα. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι πχ ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η Γερμανία και η Ιταλία προχώρησαν σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και φορολόγησαν και τα υπερκέδρη. Υπάρχουν λύσεις, οι λύσεις είναι στο τραπέζι. Το σημαντικότερο μέτρο όλων είναι να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να πληρώνουμε ό,τι πληρώναμε το Μάιο του 2021 συν ένα 10%», τόνισε η κ. Σιμητροπούλου.

«Η οικονομία θα οδηγήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο»

«Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ άσχημος, από τους χειρότερους των τελευταίων ετών. Έρχονται νέες ανατιμήσεις, οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι το στοκ στις αποθήκες έχει τελειώσει. Το πετρέλαιο θα φτάσει διεθνώς πάνω από 150 δολάρια, άρα θα έχουμε νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα. Αυτό σε συνδυασμό με τους νέους φόρους εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες από τον Αύγουστο – Σεπτέμβρη και μετά, προοιωνίζουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Η οικονομία πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο και εκεί θα πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα για το τι πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί», ανέφερε από την πλευρά του ο Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης in.gr.

Οι ακραίες προκλήσεις Ερντογάν & η ανησυχία για θερμό επεισόδιο

Αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει προκληθεί από την επιτυχημένη παρουσία του ΠΘ στις ΗΠΑ και την αλλαγή των συσχετισμών. Έχουμε σαφή επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, που θωρακίζει τη χώρα. Η Τουρκία έχει λόγους να αισθάνεται άσχημα. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, το οποίο πρέπει να δουλέψουμε με την αντιπολίτευση», με τον κ. Χατζησωκράτη να συμφωνεί στο ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία.

«Να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο στη ρητορική του αναθεωρητισμού του Ερντογάν»

«Είναι σαφές ότι απέναντι στις εθνικές απειλές θα πρέπει να έχουμε σταθερή και συγκεκριμένη στρατηγική, να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο στη ρητορική του αναθεωρητισμού του Ερντογάν, που είναι πανομοιότυπη με αυτή του Πούτιν. Θέλουμε εθνική ομοψυχία στις πράξεις. Δεν πρέπει να υπάρχουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαρροές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση της ΕΕ για οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, και εμπάργκο όπλων. Δεν είναι δυνατόν οι σύμμαχοί μας να εξοπλίζουν με όπλα την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ταραχοποιός και πρέπει να περιθωριοποιηθεί άμεσα», τόνισε κλείνοντας η κ. Σιμητροπούλου.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 12/06/2022