Κόσμος

Αξιωματούχος της Κομισιόν στο MEGA: «Η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται κάθε μέρα από την Ευρώπη»

11.06.2022 | 12:59 Eνσωμάτωση

Νέο αυστηρό μήνυμα κατά του Ερντογάν προσωπικά στέλνει μέσω του MEGA ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος λέγοντας ότι η στάση του απέναντι στην Ελλάδα υπονομεύει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και την καθιστά «λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα» κάθε μέρα.

Πρόκειται για μια σκληρή δήλωση που δείχνει προσωπικά τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα Ευρωπαίος αξιωματούχος μάς είπε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν γίνεται κάθε μέρα ολοένα και λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι με το να λες ότι αγνοείς τον πρωθυπουργό ενός άλλου κράτους σημαίνει ότι δε σέβεσαι τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Στην ΕΕ δε νοείται να υπάρξει χώρα που θα πει δεν μιλάω με μια άλλη χώρα. Ο Ερντογάν υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και αυτό το βλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι», κατέληξε.

Συμφωνία Ευρωπαίων για «υποχρεωτική αλληλεγγύη» στο μεταναστευτικό – Εθελοντική η μετεγκατάσταση

Στο μεταξύ χθες είχαμε και συμφωνία των Ευρωπαίων στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ.

Μια μεγάλη πλειοψηφία κρατών συμφώνησε στην υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών – μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη πρακτικά σημαίνει ότι εάν ξαναυπάρξουν μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, τότε τα άλλα κράτη θα είναι υποχρεωμένα είτε να πάρουν μετανάστες, είτε να παράσχουν στην Ελλάδα οικονομική ή ανθρωπιστική βοήθεια.

Η μετεγκατάσταση μεταναστών θα είναι εν ολίγοις εθελοντική, και όχι υποχρεωτική, όπως επιθυμούσε ο ευρωπαϊκός νότος.

Δεν είναι η τέλεια λύση για την Αθήνα αλλά είναι μια συμβιβαστική πρόταση.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία στο μεταναστευτικό ήταν βασικός στόχος της Γαλλίας, η οποία έχει αυτή τη στιγμή την προεδρία της ΕΕ.

Γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές: Σκληρή μάχη Μακρόν – Μελανσόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η Γαλλία, όμως, αυτή την Κυριακή πηγαίνει στις κάλπες για άλλη μια κρίσιμη μάχη, αυτή των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ο Μακρόν μπορεί να κέρδισε τις προεδρικές εκλογές έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ωστόσο στις κοινοβουλευτικές εκλογές νιώθει την ανάσα του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Μετά τις προεδρικές εκλογές ο Μελανσόν κατάφερε να ενώσει υπό την ηγεσία του την αριστερά, τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο αύριο, Κυριακή, κάνουν λόγο για ντέρμπι μεταξύ του Μακρόν και του αριστερού μετώπου του Μελανσόν.

Η γαλλική Βουλή έχει 577 έδρες και για απόλυτη πλειοψηφία κάποιο κόμμα χρειάζεται 289 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα πάρει μεταξύ 260-300 έδρες και ο Μελανσόν μεταξύ 175 και 215.

Είναι κοινώς πολύ πιθανό ο Μακρόν να χρειαστεί να συνεργαστεί με τον Μελανσόν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/06/2022