Πολιτική

Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις – Με στρατιωτικό καπέλο & τζάκετ ο Ερντογάν στην άσκηση «EFES 2022»

09.06.2022 | 19:54 Eνσωμάτωση

Κλιμακώνει την ένταση και τις απειλές κατά της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολούθησε την άσκηση «EFES 2022» στη Σμύρνη με σενάριο απόβασης στα νησιά και φορώντας στρατιωτική περιβολή, τζάκετ και τζόκεϋ καπέλο σαν να είναι μαχόμενος, προκάλεσε ξανά.

«Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω. Ειδικά, αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο και αν αυτό το έθνος πει κάτι, θα το ακολουθήσουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με ψυχραιμία και καθαρές κουβέντες απάντησε η Αθήνα, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνεννόησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας.

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε και για γεωτρήσεις στην περιοχή: «Τονίζω ότι οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν σύμφωνα με τις πρακτικές. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν εξοικονομήσεις ή ενέργειες στις δικαιοδοσίες μας».

Απάντηση με 16 χάρτες

Με 16 χάρτες απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις τουρκικές προκλήσεις για «γκρίζες ζώνες» και «γαλάζια πατρίδα».

«Τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Για παράδειγμα, ο χάρτης του 1923 αποδεικνύει την παραίτηση της Τουρκίας από κάθε τίτλο κυριαρχίας στα νησιά που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από της τουρκικές ακτές. Άλλος χάρτης δείχνει τα χωρικά ύδατα των χωρών το 1972 και αυτός τις αδιανόητες και παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας σήμερα.

Και όλα αυτά, ενώ τέλος του μήνα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο, στη Μαδρίτη, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/06/2022