Καιρός

Καιρός: Πλημμυρικά φαινόμενα & ισχυρές καταιγίδες – Πιο επικίνδυνη ημέρα η Παρασκευή 10 Ιουνίου

09.06.2022 | 20:06 Eνσωμάτωση

Έκκληση στους πολίτες να μην υποτιμήσουν την κακοκαιρία Genesis έκανε στην έκτακτη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στην ενημέρωση τονίστηκε ότι η κακοκαιρία που έρχεται πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 – Δευτέρα 13/6:

1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του ελλαδικού χώρου.

2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

4. Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτική Στερεά μέχρι την Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/6.

Ενημερώθηκαν οι περιφερειάρχες, θα σταλεί μήνυμα από το 112

Προσωπική επικοινωνία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει με κάθε περιφερειάρχη και τους έχει κοινοποιηθεί το παραπάνω μήνυμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα σταλεί μήνυμα από το 112 σε όλες τις περιοχές και θα έχει ισχύ 24ώρου.

Μετά την ενημέρωση από τη ΓΓΠΠ έγινε γνωστό ότι εστάλησαν μηνύματα από το 112 σε διάφορες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη και το Αγρίνιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/06/2022