Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

05.06.2022 | 09:14 Eνσωμάτωση

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα και ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αυξήσεις σε ενέργεια, καταναλωτικά αγαθά, αλλά και για τις φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βούλα.

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για την φωτιά που είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Βούλα και τις ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης στην αντιμετώπιση κρίσεων.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και έχουμε χρέος όλοι μας, και το κράτος και η κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε απλός πολίτης να συμβάλλουν για την προστασία του. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι ότι μπαίνουν οι φωτιές, το πρόβλημα είναι πώς αντιμετωπίζονται έτσι ώστε να μην έχουμε αυτά που συνέβησαν πέρσυ στην Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη αλλά και πριν από 4 χρόνια στο Μάτι. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση, για την πολιτεία, και για όλους μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχουν αντικειμενικές ευθύνες, πάντα η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση ευθύνεται εάν συμβεί κάτι στραβό. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό που θα συμβεί. Μετά τον χειμώνα και αυτό που συνέβη στην Αττική Οδό, είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι προκύψει», πρόσθεσε.

«Ανήκω στους βουλευτές που είμαι κάθε μέρα στους δρόμους. Από το πρωί μιλώ με τους απλούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι στην δική μου περιφέρεια είναι οι πιο αδικημένοι της περιφέρειας. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν αυτά τα πράγματα, αυτό μας ξεπερνάει. Έχουμε 2 επιλογές, είτε να μειώσουμε τους φόρους, είτε να επιδοτήσουμε την βενζίνη. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την δεύτερη οδό, που είναι και η πιο δίκαιη. Θα έρθει νέο πακέτο μέτρων που θα είναι πιο ουσιαστικό, θα καλύπτει περισσότερους, και όχι τα πολύ υψηλά εισοδήματα», σημείωσε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει μοντέλο παραγωγής ή πρόληψης. Υποτίθεται ότι έγινε ένα καινούριο υπουργείο κλιματικής αλλαγής, το οποίο δρα μόνο επικοινωνιακά. Αυτό που έγινε χθες δείχνει ότι, η κυβέρνηση δεν έχει ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε κρίση που έρχεται», δήλωσε με τη σειρά της.

«Όλη η Ευρώπη το λέει για την ακρίβεια, και την μείωση των φόρων. Η κυβέρνηση δεν επέλεξε να κάνει αυτό που έκαναν 18 χώρες. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είναι περίπου στο 1.5 δις. ευρώ. Ερχόμαστε λοιπόν να πούμε ότι 1.5 δις στοιχίζει και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δις είχαμε απευθείας αναθέσεις, κατασπατάληση χρημάτων γίνεται, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και έχουν γίνει πολλές καταγγελίες γι’ αυτό. Και όταν έρχεται η κυβέρνηση να «προτεραιοποιήσει» το εάν θα σταθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ή εάν θα στηρίξει τα μεγάλα συμφέροντα, επιλέγει το δεύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Πέρκα.

Ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης, σχολίασε, επίσης, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, και τις ανατιμήσεις στην βενζίνη.

«Μία εβδομάδα πριν που πήγαμε στο Βελιγράδι για το Final 4 και τον Ολυμπιακό, περνώντας στις χώρες, η τιμή της βενζίνης στην Βόρεια Μακεδονία ήταν στα 1,48 ευρώ. Στο Βελιγράδι ήταν στα 1.57 ευρώ. Και ερχόμαστε στην Ελλάδα και είναι στα 2.30 ευρώ. Και με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία και τα υλοποιεί άμεσα από την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή θα φτάσει κάτω από τα 2 ευρώ, στη Γερμανία που ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ», σημείωσε αρχικά.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι ακούω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει “όταν θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση, θα ανακοινώσει τα μέτρα”. Πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα; Το καλοκαίρι έφτασε, ο κόσμος θα θέλει να πάει διακοπές, με τι θα πάει, με 2.50 ευρώ και 3 ευρώ βενζίνη;» υπογράμμισε ο κ. Κανέλλης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 05/06/2022