Πολιτική

Σταμάτης Μαλέλης στο MEGA: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να πιέσει Ελλάδα και ΕΕ

03.06.2022 | 08:17 Eνσωμάτωση

Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA, Σταμάτης Μαλέλης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τουρκικές προκλήσεις, τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για την πυροδότηση της έντασης στο Αιγαίο.

Ο κ. Μαλέλης μίλησε για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις του Ερντογάν.

«Νομίζω ότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα, ότι φοβόμαστε για ένα  πολύ «θερμό» καλοκαίρι, βλέπουμε ότι ο Ερντογάν δεν πουλάει μόνο τον τσαμπουκά που πουλούσε στη Δύση, αλλά πουλάει και έναν αντίστοιχο τσαμπουκά στο εσωτερικό του. Βλέπουμε την αντιπολίτευση να αντιδρά για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο του Ερντογάν, βλέπουμε για πρώτη φορά φράσεις που αοφρούν στις γυναίκες που παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις, και γενικά δείχνει μία ένταση, μέσα στην Τουρκία, την οποία πολύ φοβάμαι ότι θα θελήσει να βγάλει προς τα έξω», ανέφερε αρχικά.

«Με βάση τις ισορροπίες που πάντα είχε στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος, δηλαδή και Αιγαίο και Δύση, βλέπουμε ότι από τη μία πλευρά, λέει ότι δεν μπαίνει η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, με τους S-400 , με τη Δύση και τον Τζο Μπάιντεν, με την Ελλάδα βγάζει τα ερευνητικά σκάφη, απειλεί και αμφισβητεί την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά. Άλλο να λέει ότι “δεν θέλουμε στρατό” και να επικαλείται την συνθήκη της Λωζάνης, και άλλο να έχει φτάσει πλέον σε έναν αναθεωρητισμό, ο οποίος πλέον καθίσταται επικίνδυνος. Οι απαντήσεις που παίρνει από την ελληνική κυβέρνηση είναι σωστές. Η κρίση πλέον στην Τουρκία είναι εμφανής, οι πολίτες έχουν φτάσει στα πιο χαμηλά επίπεδα φτώχιας, και πλήττονται και εκείνοι άμεσα και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να κάνει εξαγωγή αυτής της κρίσης, έχει και την πίεση της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλέλης.

«’Εχουμε έναν χρόνο για τις εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, η αντιπολίτευση τον πιέζει. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι ένας ασταθής παράγοντας, και όσο η Δύση δεν παίρνει αποφάσεις για την Τουρκία, τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών δεν φοβούνται τους λεονταρισμούς του Ερντογάν», επεσήμανε συμπληρωματικά, όσο αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Για το προσφυγικό, αλλά και στον τουρισμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Μαλέλης, ανέφερε πως, «το ζήτημα  του προσφυγικού δεν έχει καμία σχέση με αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν, παρόλο που είχαμε μία έξαρση τις τελευταίες μέρες και με βάρκες με μετανάστες. Όλα τα ζητήματα αντιμετωπίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχουμε αυτό που βλέπαμε παλαιότερα στη Χίο ή τη Λέσβο. Όσο αφορά στο θέμα του τουρισμού, πιστεύω πως θα πάει πολύ καλά, ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα με τις υποδομές ,και με την τοπική οικονομία που θα πρέπει να λυθεί. Αυτά τα νησιά πρέπει να αναπτυχθούν με συγκεκριμένο σχέδιο».

Τέλος, για την ενασχόλησή του με τα κοινά της πατρίδας του ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA, Σταμάτης Μαλέλης, είπε πως, «πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, που πρέπει να αναπτυχθεί και να μην είναι στο περιθώριο του ελληνικού κράτους. Με αυτή την κουλτούρα, την ιστορία, την παραγωγή και αυτές τις δυνατότητες ανάπτυξης, δεν μπορεί το ανατολικό Αιγαίο να είναι έρμαιο των λαϊκιστών. Πρέπει να γίνει το μεγάλο άλμα της ανάπτυξης. Θα βάλουμε τον σχεδιασμό των υποδομών, το οφείλουμε στους κατοίκους. Μπορώ να προσφέρω πολλά σε αυτό το κομμάτι, όπως έχω προσφέρει στη δουλειά μου τόσα χρόνια».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 03/06/2022