Κόσμος

Τουρκία: Σφοδρή επίθεση στη Γερμανία για τη στήριξη στην Ελλάδα

02.06.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Στην Τουρκία, η υποστήριξη που εκφράστηκε στην Ελλάδα από συμμάχους και εταίρους έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά του Βερολίνου καταλογίζοντας στη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει πέσει στην παγίδα της Ελλάδας.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Τουρκία στη Γερμανία ζητώντας από το Βερολίνο να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να καλέσει την Αθήνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση με την Ελλάδα και δε διστάζει να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι η «αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου». Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Προκλητικές δηλώσεις και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ζήτησε εμμέσως από τον Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, να κάνει κάτι για τα νησιά που έχει καταλάβει η Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/06/2022