Κόσμος

Τουρκία: Φουντώνει η δυσαρέσκεια εναντίον του Ερντογάν – Βίαιες διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ με αφορμή την επέτειο του Γκεζί

01.06.2022 | 12:54 Eνσωμάτωση

Την στιγμή που ο Ερντογάν κάνει λεονταρισμούς και απειλεί τους πάντες, στο εσωτερικό της χώρας του η κοινωνική αναταραχή είναι τεράστια.

Το φυτίλι ήταν έτοιμο από καιρό. Χρειαζόταν μόνο η φωτιά, η αφορμή μετά από τόσους μήνες αφόρητης ανέχειας εξαιτίας του άκρατου πληθωρισμού

Στην πλατεία Ταξίμ συγκεντρώθηκαν 1.000 άνθρωποι κρατώντας πανό με σύνθημα «το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα μείνει».

«Ο Ερντογάν θα φύγει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τους διαδηλωτές, που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ και στη λεωφόρο Ιστικλάλ, εμπόδισαν μονάδες της αστυνομίας εξοπλισμένες με ασπίδες. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Νωρίτερα, μικρές ομάδες διαδηλωτών ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στην Ταξίμ, όπου προσπάθησαν να φθάσουν με τα πόδια.

Οι αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 200 συλλήψεις. Οι πολίτες εδώ και μήνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας με αποτέλεσμα να βάζουν αντικλεπτικά στα σούπερμαρκετ για είδη βασικής ανάγκης.

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στον Πύργο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένας 28χρονος αυτοπυρπολήθηκε. Ο νεαρός έχυσε εύφλεκτο υγρό στα ρούχα του και στη συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε. Οι καταστηματάρχες της γύρω περιοχής παρενέβησαν με πυροσβεστήρα, ενώ πλήθος κόσμου κοιτούσε σοκαρισμένο τον άνδρα να σωριάζεται στο έδαφος. Η διαδήλωση στην πλατεία Γκεζί θεωρείται η μαζικότερη εναντίον έκφραση δυσαρέσκειας εναντίον του Ερντογάν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/06/2022