Πολιτική

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης Αθήνας – Άγκυρας στο Αιγαίο

21.05.2022 | 19:53 Eνσωμάτωση

Μετά την επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας του Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ η Άγκυρα αποφάσισε να δείξει και στο Αιγαίο την δυσαρέσκεια της ακολουθώντας πιστά το δήγμα της πολιτικής των όπλων.

Η ακραία προκλητική πτήση των τουρκικών F16 μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και του παρέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα για άλλη μια φορά προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο κατηγορώντας την ελληνική πολεμική αεροπορία ότι ήταν αυτή που προκάλεσε με παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία εξαιτίας των όσων έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το υπουργείο Εξωτερικών με νεότερη ανακοίνωση του απέρριψε ως αβάσιμες και αναληθείς τις αιτιάσεις της Άγκυρας.

«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της» λέει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ρόλο διαιτητή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χωρίς να αναφερθεί στην Τουρκία ζήτησε…διάλογο.

«Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις.

Αιχμές προς στην κυβέρνηση διατυπώνει η αντιπολίτευση εστιάζοντας στα αποτελέσματα του ταξιδιού Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη, μια μέρα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, φανερώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τι αποδέχτηκε, με αντάλλαγμα τα αμερικανικά χειροκροτήματα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανοίγει εκ νέου και το κεφάλαιο των παράνομων ερευνών για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου καθώς όπως ανακοινώθηκε και το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας  ξεκινά τις εργασίες του.

Ο στενός συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου σε όλα τα ζητήματα και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε παράλληλα τις μονομερείς και νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο όπου οι Τουρκοκύπριοι με νέες εργασίες ανοίγουν ένα ακόμη κομμάτι της παραλίας.

Χιλιάδες υπερπτήσεις

Από 1/1/2022 έως σήμερα έχουν γίνει 2.379 παραβιάσεις εθνικού FIR, 120 υπερπτήσεις και 81 εμπλοκές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/05/2022