Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη επιχείρηση παράδοσης του Αζόφσταλ με διεθνείς εγγύησεις

17.05.2022 | 13:22 Eνσωμάτωση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μαριούπολη καθώς παραδόθηκαν στους Ρώσους πάνω από 250 Ουκρανοί μαχητές στο εργοστάσιο Αζόφσταλ και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία των υπολοίπων με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Ουκρανοί μαχητές βγαίνουν από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη μετά από 82 ημέρες βομβαρδισμών και ένα μήνα στενής πολιορκίας.

Οι 53 βαριά τραυματίες μεταφέρονται με τα φορεία στο νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι 211 οδηγούνται στο χωριό Ολένιβκα, που επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός έγινε απευθείας με τους εγκλωβισμένους μαχητές. Ο αρχηγός των Αζόφ είπε ότι συμμορφώθηκε με τις διαταγές του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωες της ζωντανούς. Αυτή η αρχή μας οδηγεί. Πιστεύω πως αυτό είναι κατανοητό από όλους τους νοήμονες ανθρώπους», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται, κάτι που επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας όμως τα ερωτηματικά γύρω από την επιχείρηση είναι πολλά.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μαχητών που παραμένουν στο «Αζοφστάλ». Οι φιλορώσοι αποσχιστές του Ντονέτσκ χαρακτηρίζουν ως αιχμαλώτους τους Ουκρανούς μαχητές που βγήκαν από το εργοστάσιο ενώ το Κίεβο λέει πως όλοι τους θα ανταλλαχθούν με Ρώσους αιχμαλώτους.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως κάθε πλευρά θα παρουσιάσει την εκκένωση του εργοστασίου ως δική της νίκη.

Η Μόσχα επειδή θα καταφέρει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της το στρατηγικό λιμάνι της Αζοφικής και το Κίεβο, επειδή κάποιοι από τους μαχητές του που αντιστάθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα βγαίνουν ζωντανοί από το Αζόφσταλ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/05/2022