Πολιτική

Μεγάλη Εικόνα: Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη

17.05.2022 | 10:33 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη μίλησαν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης καθώς και ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης.

Στον απόηχο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση του με τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κλήθηκαν να δώσουν μια πρώτη αντίδραση για τα λεγόμενα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που μεταξύ άλλων προμήνυσε την αγορά ενός σμήνους αεροσκαφών F-35.

Από τη δική της πλευρά της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού έθεσε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την χώρα.

Συγκεκριμένα είπε:  «Ετέθησαν όλα και ετέθησαν με τον πρέποντα τρόπο. Καταρχάς επι τη βάση των αρχών, ότι δεν χωρά πια αναθεωρητισμός στον δυτικό κόσμο, ότι δεν χωράει πια αναθεωρητισμός επί τη βάση της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, του στρατηγικού εταίρου. Εκεί λοιπόν φαίνεται ότι υπάρχει και η σύγκριση. Η Ελλάδα, ο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και ο αναθεωρητής γείτονας που φαντασιώνεται νεοϊμπεριαλισμούς. Η σύγκριση είναι προφανής και είδαμε που παραπέμπει. Το Κυπριακό ετέθη με σαφές πλαίσιο. Αλλά και το γεγονός των F-35 έχει μεγάλη σημασία γιατί η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 εξαιτίας της προμήθειας των S-400».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδης έκανε λόγο για «κούρσα εξοπλισμών», για την οποία εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι πρέπει να τίθεται ένα όριο ειδικά την εποχή που υπάρχουν έκτακτες κοινωνικές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:  «Νομίζω ότι ακούσαμε τα τυπικά και τα αυτονόητα. Δεν ανέφερε την λέξη Τουρκία. Είναι μια επιλογή. Αποφάσισε να το αποφύγει. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξοπλιστική κούρσα η οποία ανοίγεται στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος δεν είναι κάθε φορά που οι γείτονες μας ή εμείς, να πηγαίνουμε να αγοράζουμε το ακριβότερο. Η χώρα πρέπει να κάνει τους εξοπλισμούς που εγγυώνται την αποτρεπτική της ισχύ και το ισχυρό αμυντικό της δόγμα. Αυτό όμως έχει ένα όριο. Και αυτό το βάζουν οι έκτακτες κοινωνικές συνθήκες, τις οποίες δεν μπορούμε να τις παραβλέπουμε».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης σχολίασε αρνητικά την στάση που κράτησε ο πρόεδρος Μπάιντεν καθώς, όπως λέει, απέφυγε να μιλήσει πολιτικά και αρκέστηκε σε «μερικά καλά λόγια».

«Παραμένω ανήσυχος. Διαπίστωσα μια μεγάλη διαφορά. Ο κ. Μητσοτάκης όσα του έθεσε, του τα είπε και στην ομιλία του. Ο κ. Μπάιντεν αρκέστηκε σε μερικά καλά λόγια και δεν είπε κουβέντα για τα πολιτικά. Είναι μια μεγάλη διαφορά. Είμαι βαθιά ανήσυχος γιατί αν το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού είναι να αγοράσουμε κι άλλα αεροπλάνα χωρίς να υπάρχει καμία νύξη για την στάση της Τουρκίας αυτήν την εποχή, νομίζω το ταξίδι δεν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένουμε.» είπε χαρακτηριστικά.