Την ιστορική απόφαση για εγκατάλειψη της ουδετερότητας επτά δεκαετιών και για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν από κοινού ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, στο ίδιο νατοϊκό δρόμο κινείται και η Σουηδία, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών που επίσης ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα σχεδόν δυο αιώνων.
Ο σύμμαχος του Πούτιν και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας Αλεξέι Ζουραβλιόβ, απείλησε ξανά τη Φινλανδία και τη Σουηδία από τη ρωσική τηλεόραση.
«Και εμείς θα καθόμαστε να βλέπουμε τι θα γίνει; Γι’ αυτό πρέπει να πούμε πόσο γρήγορα φτάνει ο πύραυλος «Κινζάλ» μέχρι τις χώρες σας, παιδιά. Μέχρι τη Βρετανία, τη Σουηδία, για να μην πω για τη Φινλανδία, την οποία θα πρέπει να καταλάβουμε και να μετονομάσουμε σε Κουρλανδία εντός των εδαφών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αν το θέλετε, πάμε έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Με την ταχύτητα που έχει ο «Κινζάλ» δεν θα προλάβετε να σηκωθείτε ούτε από τις καρέκλες σας. Αχ, έφτασε! Τι νομίζετε, ότι θα σας ρίχνουμε φυλλάδια; Όχι, όχι, όλα θα είναι πολύ σοβαρά», δήλωσε.
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία κατηγόρησε τις δύο χώρες για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι σωματείο, ούτε διεθνής οργανισμός. Είναι συμμαχία. Όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για την αλληλεγγύη. Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι όροι που θέτει η Τουρκία
Η Άγκυρα αξιώνει από τις δύο χώρες, ιδιαίτερα από τη Σουηδία, να λάβουν μέτρα κατά του PKK και άλλων κουρδικών οργανώσεων.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει την γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK.
Οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.
Βέβαιος ότι δε θα προβάλει εμπόδια η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δε θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις, για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.