Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στην ενέργεια & τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

15.05.2022 | 08:59 Eνσωμάτωση

Για τους λογαριασμούς του ρεύματος που «καίνε» και την ακρίβεια που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά, μίλησαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης του in.gr.

«Μόνο θετικά μπορεί να φέρει για την Ελλάδα η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη»

«Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο. Αυτό έχει κάποια βαρύτητα και ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Οι συναντήσεις των πρωθυπουργών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι συναντήσεις που πάντα κάτι δίνουν. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει στη χώρα μας αυτή η συνάντηση», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκης.

Εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα γίνεται και η εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση.

«Σήμερα υπάρχουν 1000 τμήματα πανελλαδικά, κάθε πολίτης μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία για την εκλογή του προέδρου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια εσωκομματική διαδικασία συνδέεται με τις κεντρικές εξελίξεις. Για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αυτή τη στιγμή δε βγαίνει ο μήνας. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το πώς μπορεί να φτιαχτεί ένα σχέδιο πολιτικής αλλαγής. Στην έναρξη του συνεδρίου μας η αίθουσα ήταν κατάμεστη, είδαμε την ελπίδα στα μάτια των ανθρώπων, και έναν τεράστιο εκνευρισμό από τα κυβερνητικά στελέχη, που έφτασε μέχρι το συνέδριο της ΝΔ. Αυτό που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι σήμερα το αποτέλεσμα θα είναι μια θετική έκπληξη, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη συμμετοχή, και αύριο θα είναι μια τελείως διαφορετική ημέρα. Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής», είπε σχετικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που ναι μεν μειώνουν την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, διατηρώντας ωστόσο στην πρώτη θέση τη ΝΔ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Βασίλης Κανέλλης τόνισε ότι «Θα ήταν αδιανόητο να μην έχει πτώση η κυβέρνηση μετά από όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζει. Κάποιες καλά, κάποιες καλύτερα, κάποιες πολύ χειρότερα. Υπάρχουν λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση. Αλλά νομίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβληματίζεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου στη ΝΔ γιατί δεν παράγουν πολιτική. Ακόμα και οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν αντικατοπτρίζουν στον κόσμο. Πολλές από τις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και από τις αντιπολιτευτικές κορώνες που εξαπολύει κατά της κυβέρνησης δεν περνάνε στον κόσμο. Θέλει, ενδεχομένως, να κάνει περισσότερα πράγματα στο κομμάτι της παραγωγής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τρία χρόνια κυβερνούσε. Ακόμα δεν έχει βγάλει από πάνω του το βάρος της διακυβέρνησης 2015-2019 με όλα τα σοβαρά προβλήματα».

Αυξήσεις – «φωτιά» σε καύσιμα και βασικά προϊόντα

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, τους αβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «Έχουμε τεράστια ακρίβεια, είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η ΕΕ αργεί να δράσει, και έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που αποφάσισε από μόνη της να ενισχύσει λογαριασμούς ρεύματος. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει αυτή η υπόθεση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες. Φοβάμαι ότι δε θα τελειώσει γρήγορα».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντονίζει τη λεηλασία στα νοικοκυριά»

«Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το 99% των αυξήσεων στη χονδρική τιμή περνούν στον καταναλωτή. Μεσοσταθμικά το οχτάμηνο στην ΕΕ η αύξηση στο ρεύμα είναι 20-30%, στην Ελλάδα προσεγγίζει το 80%. Όταν μιλάμε για τέτοιες διαφορές μιλάμε για λεηλασία. Εμείς λέμε ότι αυτός που συντονίζει αυτή τη λεηλασία είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήρθε η ρήτρα αναπροσαρμογής στα νοικοκυριά που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε εφαρμόσει, ήρθε μια βίαια απολιγνιτοποίηση που αύξησε την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από ρωσικό φυσικό αέριο, ήρθε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και μέσα σε αυτά υπάρχει και μια προκλητική στάση στελεχών, όπως ο κ. Γεωργιάδης, που λέει ότι δε θα μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι από τον Οκτώβριο», σημείωσε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 15/05/2022