Πολιτική

Ιστορικό επίτευγμα η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

13.05.2022 | 13:30 Eνσωμάτωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. τόνισε την ιστορική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα.

Με το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα στον απόηχο και της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ από την Βουλή, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από μια πρόσκληση τιμητική, κάτι που σπανίως γίνεται για ξένους ηγέτες.

Όπως είπε, η επίσκεψη, η δεύτερη στη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει στην ατζέντα της διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. Επίσης, θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος του ελληνισμού, ως εκπρόσωπος μια χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που κυρώθηκε χθες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο λευκό Οίκο, θα είναι η δεύτερη του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει εθνικό γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα.
στην ατζέντα θα τεθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα. θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω απο ελληνικό έδαφος», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/05/2022