Κόσμος

Ρωσία: Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε απειλή – Το χαρτί του πυρηνικού πολέμου

12.05.2022 | 16:40 Eνσωμάτωση

Για ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία ασφαλείας κάνει λόγο το Sky News, αναφερόμενο στη σημερινή ανακοίνωση της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι, φυσικά, η αιτία για αυτήν τη σεισμική μετατόπιση, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτός είναι και ο λόγος που δυο ιστορικά ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, είναι πρόθυμες να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, μια εντυπωσιακή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής τους αλλά και της στρατηγικής για την άμυνά τους.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης «χωρίς καθυστέρηση».

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση πρόθεσης σηματοδοτεί πως η επίσημη διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Συμφωνία Βρετανίας – Σουηδίας – Φινλανδίας

Η αλλαγή σκηνικού εξηγεί και τους λόγους που η Βρετανία υπέγραψε μόλις νέες συμφωνίες ασφαλείας με τα δύο σκανδιναβικά κράτη, εγγυώμενη πως θα προστρέξει προς την ασφάλειά τους σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η δέσμευση αυτή φέρνει Ελσίνκι και Στοκχόλμη πιο κοντά στην ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας που παρέχει το ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η επίσημη κίνηση της ένταξής τους ακόμη απουσιάζει.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ ίσον απειλή λέει η Ρωσία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το χαρτί του πυρηνικού πολέμου

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και επί μακρόν σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αντέδρασε σήμερα το πρωί στην είδηση ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πλησιάζουν ακόμα περισσότερο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων (σ.σ. proxy war) που έχουν εξαπολύσει οι Δυτικές χώρες στη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1. Η προμήθεια της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν Δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους.

2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Τέλος, κάλεσε τη Δύση «να μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και «να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/05/2022