Κόσμος

18% λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα στην Ευρώπη

11.05.2022 | 16:23 Eνσωμάτωση

Η Ουκρανία κλείνει τη στρόφιγγα μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα» αναφέρει η ανακοίνωση της  διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU.

Πρόκειται για τον αγωγό που μεταφέρει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η Gazprom με την σειρά της αρνείται να ενισχύσει τη μεταφορά αερίου από την δεύτερη πύλη εισόδου αερίου τον αγωγό που ξεκινά από την Σούτζα.

Έτσι και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία o όγκος του αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας είναι σήμερα Τετάρτη στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm), από 95,8 mcm που ήταν μέχρι και εχθές Τρίτη.

Το φυσικό αέριο μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας έφτασε στα 103 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο που το μεσημέρι έφτασε στα 106 δολάρια το βαρέλι.

Η ανησυχία είναι μεγάλη στην Ευρώπη καθώς ακόμα εκκρεμεί και η ομόφωνη απόφαση για το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ρωσίας μετά τις σθεναρές αντιδράσεις κυρίως της Ουγγαρίας αλλά και άλλων χωρών.

Συνεχίζονται τα σφυροκοπήματα

Oυκρανοί στρατιώτες τραγουδούν και γελούν σε βίντεο που ανεβάζουν.

Προσπαθούν να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό τους αλλά όλων των Ουκρανών.

Το εθνικιστικό τάγμα «Αζόφ» δημοσίευσε φωτογραφίες μαχητών που έχουν χάσει τα χέρια και τα πόδια τους και ζητά να εξασφαλιστεί η άμεση απομάκρυνση τους από το Αζόφσταλ.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις της επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών δημιουργούν μεγάλη ανησυχία.

Όπως δηλώνει ο Πούτιν δεν θα αρκεστεί σε μια νίκη στον Ντονμπάς.

«Τον επόμενο ίσως και τους δύο επόμενους μήνες οι μάχες θα είναι σημαντικές γιατί οι Ρώσοι θέλουν να ανακτήσουν τις προσπάθειές τους. Θεωρούμε ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο με στόχους που βρίσκονται πέραν του Ντονμπάς» δήλωσε η διευθύντρια υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς.

Παράλληλα και σύμφωνα με το πρακτορείο tass αξιωματούχος της ρωσικής διοίκησης στην κατεχόμενη Χερσώνα δηλώνει πως σχεδιάζεται η ενσωμάτωση της πόλης στη Ρωσία.

Ανησυχία για τη ροή αερίου προς την Ευρώπη

«Κόπηκε» το 1 /4 των ποσοτήτων

Μείωση στα 72 κυβικά μέτρα από 95,8

Εγκλωβισμένα σιτηρά στην Ουκρανία

25.000.000 τόνους περσινή παραγωγή

1.000.000 τόνους εξήγαγε τον Απρίλιο μέσα στον πόλεμο

Αγωνία για την αποθήκευση της νέας σοδειάς

Η ζημία στην ουκρανική οικονομία

Ύφεση 45%

Απώλεια 7.000.000 θέσεων εργασίας

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 11/05/2022