Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά

07.05.2022 | 08:55 Eνσωμάτωση

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θέμης Χειμάρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και για την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Χειμάρας  μίλησε για τα 4 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αν μη τι άλλο έχει μειώσει την φορολογία. Θα έπρεπε να φοβούνται οι πολίτες εάν λέγαμε ότι θα καταργήσουμε την ρήτρα αναπροσαρμογής με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν θα έπρεπε να προβληματίζετσι, καθώς υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός», ανέφερε αρχικά.

«Δεν καθυστερήσαμε να πάρουμε μέτρα, ύπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που το καθόρισαν. Η ακρίβεια έχει πλήξει όλη την Ευρώπη, και όλοι περιμένουμε τις αποφάσεις της ΕΕ. Οι αποφάσεις της ΕΕ αργούν και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει λάβει μέτρα για να στηρίξει τους πολίτες της», επεσήμανε.

Για μέτρα σε άλλους τομείς, ο κ. Χειμάρας είπε πως, «ήδη, επιδοτούνται τα καύσιμα. Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ακούσαμε ότι θα μειωθούν οι λογαριασμοί στο 50% ενώ ο πρωθυπουργός είπε πως θα μειώσει στο 70%. Η τιμή στην βενζίνη θα συνεχίσει να επιδοτείται».

Ο κ. Μπουρνούς σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι το τί ακυρώνει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αλλά ότι κλείνουν σπίτια και μαγαζιά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ για μειώσεις 80% στο ρεύμα, και αποδεικνύεται ότι λέει ψέματα. Πριν από 2 μήνες έλεγε ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θα εξετάσουμε τα μέτρα και τις πραγματικές ελαφρύνσεις της κοινωνικής πλεοιοψηφίας, και εάν είναι υπέρ των πολιτών θα τα στηρίξουμε τα μέτρα. Έχουμε εξηγήσει με μία σειρά από προτάσεις για την ενεργειακή κρίση ότι θα έπρεπε να γίνουν ακαριαίες κινήσεις σε σχέση με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όλες οι ενώσεις, έχουν καταλήξει στο ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράνομη και καταχρηστική», δηλωσε ο κ. Μπουρνούς.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 07/05/2022