Κόσμος

Μπαράζ τούρκικων προκλήσεων – Ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο

07.05.2022 | 08:04 Eνσωμάτωση

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για την κίνηση των Τούρκων να πλησιάζει την Λιβύη.

«Μην περιμένουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική, μην περιμένουμε ότι καταγγείλει το τουρκολυβικό μνημόνιο ή ότι θα εγκαταλέιψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Έχουμε δύο δεδομένα. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί πολύ και κυρίως λόγω της ανάπτυξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ», ανέφερε αρχικά.

«Οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ βλέπουν την Ελλάδα και την Τουρκία σαν το ανάχωμά της καθόδου της Ρωσίας προς τη Μεσόγειο. Η Τουρκία είχε πάντα ένα προβάδισμα γιατί ήλεγχε τα στενά και η Ελλάδα κατάφερε να εξισσοροπήσει τα πράγματα με την αμυντική συμφωνία αλλά και με το ότι έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος εις όφελος και των Αμερικανών και δικό μας», πρόσθεσε.

«Έχουν χάσει το πλεονέκτημα του να είναι οι προνομιακοί συνομιλητες. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αγοράσει F-35,θα τα πάρει σε ένα 24ωρο. Ο Ερντογάν οδεύει στις εκλογές πληγωμένος και χωρίς αφήγημα. Δεν μπορεί να έχει αφήγημα την οικονομία με 70%πληρθωρισμό, ούτε κάποια «επιτυχία» με τη Δύση, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διατηρήσει μία τεχνητή ένταση με την Ελλάδα για να το «πουλήσει» στους ψηφοφόρους του» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος σχετικά με τις τουρκικές εκλογές και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν υπολογίζει ότι θα έχουμε μία τεχνητή ένταση, ωστόσο τον βοηθάει στο εσωτερικό της χώρας. Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ προάσπισε την χώρα μας όσο αφορά στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο», κατέληξε.

«Το 4ο γεωτρύπανο είχε αγοραστεί πέρσυ και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι ότι θα πάει και αυτό στην Μαύρη Θάλασσα και το θέμα είναι πού θα το χρησιμοποιήσει», σχολίασε ο δημοσιογράφος του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 07/05/2022