Οικονομία

Τα νέα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας

06.05.2022 | 06:56 Eνσωμάτωση

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης περιλαμβάνει μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.

Τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά της ενεργειακής ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.

Πρόκειται για τέσσερα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

– Την αναδρομική επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί οι καταναλωτές, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν του ορίου των 300 κιλοβατωρών.

– Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

– Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής.

– Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Το φθινόπωρο παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 06/05/2022