«Τα έχω όλα κλειστά!».
Ξεσπάει μπροστά στην κάμερα του LIVE NEWS ιδιοκτήτης καφενείου το οποίο υπολειτουργεί εξαιτίας του λογαριασμού ρεύματος που τον «γονατίζει» από την καραντίνα και μετά.
«Μετά την καραντίνα ήταν 1.200 ευρώ λογαριασμός σε κλειστό μαγαζί. Έκανα διακανονισμό», λέει ο Πάνος Καρασαβίδης.
Με το που ξεκίνησε πάλι να δουλεύει, ο διακανονισμός του ήταν στα 400 ευρώ.
«Στον πρώτο διακανονισμό 30%, από 1.200 και τώρα 80 € δόση».
Με το βάρος των 1.200 ευρώ στην πλάτη είδε με τη ρήτρα την κατάσταση να επιδεινώνεται.
«Ερχόταν από 180 – 220. Τώρα ήρθε 549».
Και η λύση που σκέφτηκε, μόνο λύση δεν είναι. Για να κάνει διακανονισμό στον διακανονισμό, του ζητάνε υπέρογκο τόκο.
«Πήγα να κάνω διακανονισμό στον διακανονισμό και μου λένε τόκος 5,75%».
Την τραγική κατάσταση έρχεται να χειροτερέψει ο λογαριασμό του σπιτιού
«Στο σπίτι πλήρωνα 140 και ήρθε 350€».
Κλαίνε στα γκισέ της ΔΕΗ
Με βουρκωμένα μάτια προσπαθεί να αποφύγει τον διακανονισμό και την διακοπή ρεύματος για δεύτερη φορά.
«Θα μου το κόψουν. Μου το είχαν ξανακόψει, ήμουν περίπου 1 χρόνο χωρίς ρεύμα».
Στην ουρά αμέτρητοι καταναλωτές. Τα ποσά ζαλίζουν.
Ο κόσμος υποφέρει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Από αύριο δεν ξανατρώμε…
Κοιτάει τον λογαριασμό και με απόγνωση θα πει πως έδωσε όλα της τα λεφτά στο ρεύμα. Η ρήτρα είναι ο βραχνάς.
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτουν καταναλωτές, ήδη δέχονται ενοχλήσεις από εισπρακτικές για τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ έχουν αρχίσει να εκδικάζονται προσφυγές κατά της ρήτρας και καταναλωτές που στα συμβόλαιά τους δεν προβλέπεται ρήτρα καταφέρνουν εξωδικαστικά να μην την πληρώσουν.
Συζήτηση στη Βουλή για το ενεργειακό μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από ΗΠΑ
Συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν κυβερνητικά στελέχη ο στόχος είναι η τιμή του ρεύματος να φτάσει στα επίπεδα του 2020.
Το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα είναι οριζόντιο και θα υπάρχουν μέτρα στήριξης και για όσους καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω.
Η κυβέρνηση ζητά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και αν η ένωση δεν έρθει σε συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων). Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα. Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι εκτοξευμένη στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος για το υπόλοιπο της χρονιάς εκτιμάται σε 5 δις. ευρώ. Αυτό θα καλυφθεί κατά περίπου 2 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 1,5 με 2 δις. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και γύρω στο 1 δις. ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.
Ρεκόρ ακρίβειας σε βενζίνη & πετρέλαιο
Την ίδια στιγμή, οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο συνεχίζουν να είναι στα ύψη.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι τιμές στα καύσιμα έχουν πέσει παγκοσμίως, στη χώρα όχι μόνο δεν υπάρχουν μειώσεις αλλά αντίθετα οι τιμές αυξάνονται.