Κόσμος

Στο στόχαστρο οι εισαγωγές πετρελαίου με πλοία

30.04.2022 | 13:25 Eνσωμάτωση

Έκτο πακέτο κυρώσεων ετομάζει η Ευρώπη κατά της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι μπάινουν στον σκληρό πυρήνα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορούν στην ενέργεια και συγκεκριμένα στο πετρέλαιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, θα απαγορευτούν οι εισαγωγές πετρελαίου που μεταφέρονται με πλοία και όχι στο πετρέλαιο που εισάγεται με αγωγούς, λόγω του γεγονότος ότι θέλουν να παρακάμψουν το βέτο της Ουγγαρίας, η οποία είναι μία περίκλειστη χώρα και δεν εισάγει πετρέλαιο από θαλάσσιες περιοχές, συνεπώς δεν την επηρεάζει ένα  τέτοιο μέτρο.

Υπάρχουν χώρες όπως και η Ελλάδα, που ζητούν να επιβληθεί απαγόρευση εφόσον όμως, λήξουν τα τρέχοντα συμβόλαια που έχουμε με τη Μόσχα, όσον αφορά στο πετρέλαιο.

Τέλος, οι κυρώσεις για το φυσικό αέριο δεν συζητιούνται σε αυτό το στάδιο.

Αλαλούμ με τις πληρωμές με ρούβλια

Όσον αφορά στις πληρωμές με ρούβλια, τα κράτη κατηγορούν την Κομισιόν, καθώς έχει δημιουργηθεί «μπέρδεμα» , διότι κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμό στην ρωσική τράπεζα Gazprom Bank, η οποία ωστόσο δεν είναι μέρος της λίστας των κυρώσεων. Στην εν λόγω τράπεζα πληρώνουν σε ευρώ ή δολλάριο και έπειτα οι Ρώσοι μετατρέπουν τα χρήματα σε ρούβλια.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ενώ από την άλλη πλευρά νομικοί λένε ότι δεν αποτελεί παραβίαση.

Την Δευτέρα αναμένεται έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, σχετικά με το θέμα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/04/2022