Κόσμος

Εκρηκτική αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο

27.04.2022 | 16:29 Eνσωμάτωση

Ο Πούτιν κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου σε μία κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου.

Η κίνηση του να διακόψει την παροχή αερίου επειδή δεν πληρώθηκε σε ρούβλια έβαλε φωτιά στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου, η Ρωσία προειδοποιεί πως την μοίρα της Βουλγαρίας και της Πολωνίας θα έχουν και άλλες χώρες

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια. Η μεταφορά αερίου transit μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί, αν υπάρξει παράνομη άντληση ρωσικού αερίου» ανέφερε η Gazprom.

Το plan B της Ελλάδας

Στην κλιμάκωση της έντασης η χώρα μας προετοιμάζει το Plan B στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά την πραγματοποίηση της απειλής Πούτιν για διακοπή του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

«Η Πολωνία παίρνει το 53% του φυσικού αερίου από την Ρωσία και η Βουλγαρία σχεδόν ολοκληρωτικά εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγωγές περισσότερο από το 90% των αναγκών της, την Τρίτη το βράδυ η κρατική Gazprom ενημέρωσε τις χώρες πως θα σταματήσει τις παραδόσεις» σημείωσε το France24.

Ενωμένη σαν μια γροθιά η Ευρώπη

Οι χώρες που πλήττονται κάνουν λόγο για εκβιασμό Πούτιν ο οποίος ζητάει πληρωμή σε Ρούβλια αν και δεν προβλέπεται στην συμφωνία. Όπως λένε οι Πολωνοί ο εκβιασμός δεν θα περάσει τον ίδιο δρόμο παίρνει και η Γερμανία.

«Δουλεύουμε για να μην έχουμε ως Γερμανία εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας που ήταν ένα λάθος του παρελθόντος» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Επαφές Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov και υποσχέθηκε ελληνική βοήθεια.

Παράλληλά έτρεχε η σύσκεψη για το ελληνικό plan b κομβική στιγμή θα είναι η 20η Μαΐου, καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου θα πρέπει να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αντί μονάδων φυσικού αερίου.
  • Λειτουργία με ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο.
  • Προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από εναλλακτικές πηγές (αγωγό TAP κλπ).
  • Επίσπευση διαδικασιών για νέες πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.

Με αυτά τα μέτρα εκτιμάται πως ακόμα και στο χειρότερο σενάριο η χώρα θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες της

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 27/04/2022