Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις 16 Μαΐου η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο – Τι θα συζητήσουν

22.04.2022 | 20:13 Eνσωμάτωση

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών μέσα στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να επιβεβαιωθούν στις 16 Μαΐου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προσφέρει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής συνεργασία μας και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας», ήταν η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου.

Στην κορυφή της ατζέντας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μπάιντεν και Μητσοτάκης θα συζητήσουν τις κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και υποστήριξη του ουκρανικού λαού αλλά και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε επίπεδο αποστολής, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στην ενεργειακή ασφάλεια με στόχο την εύρεση δικλείδων ασφαλείας με φόντο την κρίση του φυσικού αερίου.

Επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα της νοτιοανατολική Μεσόγειο, των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Προκαλεί η Τουρκία

Η Άγκυρα επιμένει να συντηρεί τους υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να εξαπολύει νέες απειλές για τα εξοπλιστικά, εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης νησιών.

«Με υψηλούς τόνους εκφράζεται προσπάθεια για εξοπλισμό. Κι εμείς λέμε ότι αν πρόκειται για αμυντικό σκοπό είναι πάρα πολλά. Αλλά αν πρόκειται για την Τουρκία είναι πολύ λίγα. Να το εκφράσουμε ανοιχτά».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα είναι πυκνό και απαιτητικό. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με στην Ουάσιγκτον με παράγοντες της Ομογένειας και μέλη της Γερουσίας.

Αναμένεται μάλιστα να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η συνέχεια θα δοθεί 10 μέρες μετά, στις 22 Μαΐου με την επιστροφή Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σικάγο για τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου με την ομογενειακή παρέλαση.

Στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College.

Ισχυρές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρότερες και πιο σημαντικές από ποτέ. Πριν από το τηλεφώνημα στο Μέγαρο Μαξίμου που σφράγισε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Άντονι Μπλίνκεν για την επικείμενη συνάντηση του σχήματος 3+1.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα, είναι ισχυρότερες και πιο σημαντικές από ποτέ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού θεωρείται κομβικής σημασίας λόγω της χρονικής συγκυρίας και είναι ακόμα υπό διαμόρφωση αναλόγως τις εξελίξεις μέχρι και την 16η Μαΐου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/04/2022