Κόσμος

Εκλογές Γαλλίας: «Νικητής» του debate o Μακρόν

21.04.2022 | 13:18 Eνσωμάτωση

Σε έντονο κλίμα έγινε το κρίσιμο debate μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν λίγο πριν το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι νικητής του τηλεοπτικού διαλόγου, ήταν ο σημερινός Πρόεδρος καθώς η αντίπαλος του απέφυγε να αναφέρει με στοιχεία πως θα αντιμετωπίσει κάθε θέμα από την οικονομία έως τη φορολογία και το περιβάλλον. Θετική εντύπωση προκάλεσε ότι οι δύο διεκδικητές απευθύνονταν ο ένας τον άλλον και τήρησαν άψογα τους κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου.

Ένας πολύ καλά προετοιμασμένος Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στο debate, το βράδυ της Τετάρτης, απέναντι στην ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν.

Οι δύο διεκδικητές της Γαλλικής προεδρίας την ερχόμενη Κυριακή διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε όλα τα θέματα.

Η Μαρί Λεπέν αν και προσπάθησε να στρογγυλέψει την πάγια άποψη της για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ φάνηκε να μην μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα.

«Το πρόγραμμα σας, όταν βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους δεν λέει αυτό λέξη προς λέξη. Το μόνο που αποτυπώνει είναι έξοδο από την ΕΕ», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Λέγεται η « Ευρώπη των Εθνών»», απάντησε η Μαρί Λεπέν.

«Ναι, αλλά αυτό που λέτε δεν είναι η ΕΕ. Θέλετε έξοδο από την ΕΕ», σχολίασε ο Μακρόν.

Ακόμα και στην ευθεία επίθεση Μακρόν για την επικίνδυνη οικονομική εξάρτηση του κόμματος της από τα ρωσικά δάνεια.

Η Λεπέν προσπάθησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το ζήτημα.

Έχετε εξάρτηση από τη ρωσική εξουσία. Εξαρτάστε απόλυτα από τον κύριο Πούτιν. Μερικούς μήνες μετά από αυτό που είπατε διαπραγματεύτηκατε ρωσικό δάνειο, το 2015, με μία Ρωσική τράπεζα, ενώ πρώτα το είχατε κάνει με μία ρωσοτσεχική το 2014», δήλωσε ο Μακρόν.

«Ξέρει ( ο κύριος Μακρόν) ότι είμαι μία γυναίκα εντελώς ανεξάρτητη και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου επειδή είμαι πατριώτισσα και το έχω αποδείξει αυτό σε όλη μου τη ζωή», απάντησε η Λεπέν.

Η Λεπέν δήλωσε ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος η κυβέρνησή της θα δώσει μόνιμη ώθηση στους μισθούς.

Με τη σειρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν την κατηγόρησε ότι δεν έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα της και δημιουργεί εντυπώσεις.

Η εντύπωση από την τηλεμαχία την οποία παρακολούθησε ένας στους τέσσερις Γάλλους ήταν ότι ο Μακρόν βγήκε πιο πειστικός.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/04/2022