Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίοι μαχητές στην Μαριούπολη δίνουν σκληρή μάχη με ρωσικές δυνάμεις

19.04.2022 | 20:00 Eνσωμάτωση

Με πυραύλους και οβίδες οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη μεταλλουργία Αζοφστάλ, το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

Στα υπόγεια του ερειπωμένου και περικυκλωμένου εργοστασίου βρίσκονται μαζί με τους μαχητές του Τάγματος Αζόφ μέλη των οικογενειών τους καθώς και εκατοντάδες άλλοι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Το βίντεο συνοδεύει την έκκληση του διοικητή των Αζόφ για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προκειμένου να βγουν όλοι από το εργοστάσιο με ασφάλεια, χωρίς να παραδοθούν στους Ρώσους

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής και οι μαριονέτες τους στο Ντονμπάς γνωρίζουν για τους αμάχους, όμως βομβαρδίζουν κατά βούληση», δήλωσε ο διοικητής του Τάγματος Αζόφ, Ντένις Προκοπένκο.

Ο διοικητής δεν κάνει τη παραμικρή αναφορά στους ξένους μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο, περίπου 400 σύμφωνα με τους Ρώσους.

»Πριν από λίγο καιρό είχα τα γενέθλιά μου. Η μαμά και ο μπαμπάς υποσχέθηκαν πως όταν βγούμε από εδώ θα μου αγοράσουν ένα όμορφο δώρο», αναφέρει ένα μικρό παιδί.

Το απόγευμα έληξε χωρίς αποτέλεσμα ακόμα μια προθεσμία των Ρώσων στους υπερασπιστές του εργοστασίου που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

«Με το θέλημα του Αλλάχ το εργοστάσιο θα πέσει σήμερα στα χέρια μας«, είπε ο Τσετσένος σύμμαχος του Πούτιν, Καντίροφ.

Αντίθετα οι Αζόφ έδωσαν στη δημοσιότητα ακόμα ένα βίντεο από επίθεσή τους με αντιαρματικό εναντίον ρωσικού τεθωρακισμένου, έξω από το Αζοφστάλ.

Η Ρωσία σφυροκοπά το τελευταίο οχυρό στη Μαριούπολη

Αρνητική ήταν η απάντηση στο νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας, που καλούσε τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να παραδοθούν. Το Αζοφστάλ, το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα, βρίσκεται στον στόχο των ρωσικών δυνάμεων που το σφυροκοπούν από αέρος, ενώ και χερσαίο τμήμα προσπαθεί να εισβάλει στο τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το σημείο, καθώς και κατοικημένες περιοχές σε άλλο τμήμα της πόλης, δήλωσε σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης. Χίλιοι άμαχοι βρίσκονται επίσης στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, λένε τοπικοί αξιωματούχοι, έχοντας σπεύσει σε καταφύγια και σήραγγες στην τοποθεσία. Ο Έντουαρντ Μπασουρίν, ο οποίος εκπροσωπεί την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» διέψευσε αυτές τις αναφορές.

Στη δεύτερη φάση του πολέμου προχωρά η Ρωσία

Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πως, έχουν βγει μέσα από τα υπόγεια του Αζόφσταλ 120 με 130 άμαχοι. Το τελεσίγραφο που δόθηκε έχει αλλάξει , ξεκίνησε από τις 2 το μεσημέρι και ακόμη δεν έχει λήξει, Δεν υπάρχει εικόνα για το πότε θα λήξει το τελεσίγραφο.

Στην κοιλάδα του Ντονμπάς, η λεκάνη του ποταμού Δων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λαβρόφ, υπάρχει επιχείρηση πλήρους απελευθέρωσης του Ντονμπάς, δηλαδή και του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/04/2022