Ελλάδα

Πάτρα: Σκίτσο του Γρηγόρη Λέων δείχνει «πώς δολοφονήθηκε» η Μαλένα

19.04.2022 | 20:13 Eνσωμάτωση

Με ένα σκίτσο που σοκάρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να έχει επέλθει ο θάνατος από ασφυξία και στην περίπτωση της μικρής Μαλένας. Δεν είναι όμως μόνο το σκίτσο, ο ιατροδικαστής στη ανάρτησή του επιμένει ότι πρέπει να αξιολογηθούν και οι αμυχές που βρέθηκαν στο πρόσωπο του παιδιού που μπορεί να δείχνουν αντίσταση. Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε αποδώσει τον θάνατο σε γονιδιακό ζήτημα, ωστόσο και τα 3 παιδιά έχουν εξεταστεί για 948 γονίδια.

Με το σοκαριστικό σκίτσο από βιβλιογραφία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να έχει προκληθεί ο ασφυκτικός θάνατος της Μαλένας . Του πρώτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη που χάθηκε σε ηλικία τριάμισι ετών στις 13 Απρίλιου του 2019 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Με ανάρτηση στο Twitter o Ιατροδικαστής περιγράφει με λέξεις που προκαλούν ανατριχίλα, πως οι αμυχές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι συμβατές με ασφυξία, και άρα το παιδί δολοφονήθηκε. Ο κ. Λέων αναφέρεται στα ευρήματα που βρέθηκαν και οδήγησαν το παιδί στον θάνατο που αποδόθηκε, τότε, σε ηπατική ανεπάρκεια.

«Στη Μαλένα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν ορθά όλα τα τραύματα του παιδιού στο πρόσωπο από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν. Το ύψος των αμυχών στη βάση της μύτης (ψηλά) είναι πλήρως συμβατό με ασφυξία. Ο δράστης της φωτογραφίας (από τη βιβλιογραφία) είναι αριστερόχειρας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Λέων.

Εξετάστηκαν 948 γονίδια

Η εκπομπή LIVE NEWS έφερε στο φως την κατάθεση του υπεύθυνου της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου, Άρη Αναστασάκη. Ελέγχθηκαν 948 γονίδια, έγιναν συνδυαστικές αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις σε όλα τα μέλη της οικογένειας χωρίς να βρεθεί κληρονομικό ζήτημα.

«Ο κύριος Ηλιάδης μου ζήτησε να κάνουμε γενετικό έλεγχο στην οικογένεια Δασκαλάκη, γιατί υπήρχαν ήδη δύο αιφνίδιοι θάνατοι και η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν μετά από ανακοπή. Ζητήσαμε αίμα της Τζωρτζίνας και αίμα του έξι μηνών βρέφους, που είχε πεθάνει. Επιπλέον ζητήσαμε να μας στείλουν, ό,τι κλινικό στοιχείο υπήρχε από το πρώτο παιδί της οικογένειας που είχε πεθάνει το 2019, την Μαλένα», δήλωσε στο LIVE NEWS ο κ. Αναστασάκης.

«Δεν βρήκαμε τίποτα»

Οι εξετάσεις των γονιών, αλλά και των παιδιών βγήκαν απόλυτα καθαρές.

«Πήραμε το αίμα του ενός παιδιού (Τζωρτζίνα) και το ελέγξαμε για όλα τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειες και αρρυθμιογόνα, ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο ακριβώς κάναμε και για το άλλο παιδί (Ίριδα). Το αποτέλεσμα των γενετικών ελέγχων ήταν αρνητικό για μεταλλάξεις, παθολογικές σε όλα τα γονίδια που ελέγχθηκαν. Με λίγα λόγια δεν βρήκαμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης.

Ο καρδιολόγος κατέφυγε και σε άλλο εξειδικευμένο κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις. Εκεί ελέγχθηκαν επιπλέον 840 γονίδια. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων βγήκαν στις 30 Μάρτιου, την ημέρα που συνελήφθη η Πισπιρίγκου, και ήταν επίσης αρνητικά και σε γονιδιακή πάθηση.

Το δραματικό τηλεφώνημα του γιατρού Παπαγιάννη

Στην κατάθεση του ο καρδιολόγος θυμάται την έκπληξή του όταν του τηλεφώνησε ο συνάδελφος από το Ωνάσειο , Γιάννης Παπαγιάννης , για να τον ενημερώσει για τον θάνατο της 9χρόνης.

«Όταν πέθανε η Τζωρτζίνα μου τηλεφώνησε ο κύριος Παπαγιάννης και μου είπε: «Δεν φαντάζεσαι τι έγινε, πέθανε και το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα». Μόλις μου το είπε αμέσως το μυαλό μου πήγε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από καρδιολογικής αιτίας», επεσήμανε σε συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Αναστασάκης.

Μετά τις αργίες του Πάσχα θα συνεχιστούν οι καταθέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και από το πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ρίου αλλά και από τα νοσοκομεία της Αθήνας, το Ωνάσειο δηλαδή και το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που νοσηλεύτηκε το άτυχο κορίτσι.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/04/2022