Υγεία

Ηπατίτιδα: Συναγερμός στον ΠΟΥ για μυστηριώδη επιδημία σε παιδιά

18.04.2022 | 18:30 Eνσωμάτωση

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω πρωτοφανούς επιδημίας ηπατίτιδας σε βρέφη και νήπια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα στην Βρετανία και 4 στην Ισπανία, ενώ τα αμερικανικά Κέντα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ερευνούν εννέα ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα.

Για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα φλεγμονής του συκωτιού σε παιδιά κάτω των 5 κάνουν επίσης λόγο γιατροί στη Δανία και την Ολλανδία.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» επισήμανε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.

Στις 12 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) είναι συνήθη συμπτώματα.

Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανέρρωσαν από μόνα τους. Ωστόσο 6 παιδιά στη Βρετανία και ένα στην Ισπανία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, όπως συνέβη και με δύο παιδιά στην Αλαμπάμα σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Κανένα παιδί δεν βρέθηκε θετικό στους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα Α, Β, C, ή E, ωστόσο τα μισά ήταν θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 18/04/2022