Κόσμος

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Χερσώνα & Ντονμπάς – Κλιμακώνουν οι Ρώσοι

15.04.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Παρασκευή στο Κίεβο και τη Χερσώνα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και πέραν του Κιέβου και της Χερσώνας, στο Χάρκοβο και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ.

Κλιμακώνουν οι Ρώσοι

Μετά το πλήγμα και τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου, Moskva, οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην Ουκρανία.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντονέτσκ, όπου «μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου», τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία. Η άλλη περιφέρεια αυτής της ανθρακοφόρου λεκάνης, αυτή του Λουχάνσκ, έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι δύο, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Στην περιφέρεια του Κιέβου «εκρήξεις ακούσθηκαν στην περιοχή του Βασίλκιφ (νοτιοδυτικά του Κιέβου). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση», σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση που βασίζεται σε πληροφορίες που στέλνουν οι περιφερειακές Αρχές.

Απειλεί με νέα χτυπήματα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι θα απαντήσει στις ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων εντός του ρωσικού εδάφους με αύξηση των επιθέσεων στο Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών πληγμάτων κατά στόχων στο Κίεβο θα αυξηθεί ως απάντηση στο εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου που διενεργεί επιθέσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα ή σαμποτάζ στο ρωσικό έδαφος».

Τι αποφασίστηκε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ ανακοίνωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων συμφωνήθηκαν στο Μπερντιάνσκ, το Ενερχοντάρ και το Σιεβιεροντονέτσκ.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κάλεσε σήμερα τους κατοίκους έξι πόλεων να απομακρυνθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης Κρεμίνα.

Ο Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Μη διστάζετε και φύγετε όσο εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα. … Επιλέξτε τη ζωή, λεωφορεία σας περιμένουν στα σημεία συγκέντρωσης. Το ίδιο και τρένα, από τα οποία υπάρχουν αρκετά».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/04/2022