Κόσμος

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη – Σκληρή κριτική Μπάιντεν σε Πούτιν

13.04.2022 | 20:30 Eνσωμάτωση

Η «ώρα μηδέν» φαίνεται πως έχει σημάνει για τη μαρτυρική Μαριούπολη που περιμένει την τελική επίθεση των Ρώσων.

Η πόλη είναι ένας σωρός από χαλάσματα. Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό στους τελευταίους υπερασπιστές και ισοπεδώνουν συστηματικά κάθε εστία αντίστασης, ενώ υποστηρίζουν ότι αιχμαλώτισαν πάνω από 1.000 Ουκρανούς πεζοναύτες.

Οι δυνάμεις του τάγματος των Αζόφ δεν παραδίδονται και λένε ότι συνεχίζουν να χτυπούν ρωσικούς στόχους μέσα στην πόλη που έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο αμάχων. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως ελέγχουν πλέον το 95% της πόλης και μεγάλο τμήμα του εμπορικού λιμανιού της Μαριούπολης.

Επίθεση Μπάιντεν στον Πούτιν

Ο Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πούτιν που έκανε λόγο για «ευγενείς» στόχους του Κρεμλίνου.

«Ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και προχωρά σε γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου».

Όταν ρωτήθηκε από Αμερικανούς δημοσιογράφους εάν εννοεί τα όσα είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σαφής.

«Ναι το αποκαλώ γενοκτονία γιατί γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως ο Πούτιν προσπαθεί να εξαλείψει ακόμη και την ιδέα του να είσαι Ουκρανός».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, απάντησε:

«Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από ένα Πρόεδρο των ΗΠΑ, μίας χώρας που έχει διαπράξει γνωστά σε όλους εγκλήματα στην πρόσφατη ιστορία».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Θα έλεγα πως η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς έναν πόλεμο εξαιρετικά βίαιο, πως είναι πλέον γεγονός πως ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και τώρα πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από συνεργασία με την Ουκρανία. Ας είμαστε όμως προσεκτικοί με τον όρο γενοκτονία σήμερα».

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως μετά από επιχείρηση της υπηρεσίας ασφαλείας συνελήφθη ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανός ολιγάρχης και πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου συνασπισμού της Ουκρανικής αντιπολίτευσης. Το Κίεβο χαρακτηρίζει τον Μεντβεντσούκ μαριονέτα του Πούτιν που του έχει βαφτίσει τη μια κόρη και τον προόριζε ως αντικαταστάτη του Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε στο Κρεμλίνο την ανταλλαγή του.

«Προσφέρω στην Ρωσική Ομοσπονδία ανταλλαγή του δικού σας με τα δικά μας αγόρια και κορίτσια που είναι αιχμάλωτοι σε ρωσικά εδάφη».

Το Κρεμλίνο απάντησε πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μεντβεντσούκ και απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Στην Μπούτσα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Στην Μπούτσα, την πόλη όπου δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άμαχοι από τις ρωσικές δυνάμεις, βρέθηκε σήμερα Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Καρίμ Καν.

«Η Ουκρανία είναι τόπος εγκλήματος. Είμαστε εδώ γιατί έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα εντός της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου. Πρέπει να δούμε πίσω από την ομίχλη του πολέμου για να φτάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε.

Ο δήμαρχος της Μπούτσα δήλωσε χθες ότι οι Αρχές έχουν βρει μέχρι στιγμής 403 σορούς που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, αλλά ο αριθμός αυξάνεται.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/04/2022