Κόσμος

Γαλλία: Ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα για τις προεδρικές εκλογές – Αμφίρροπη η «μάχη» Μακρόν – Λεπέν

10.04.2022 | 06:18 Eνσωμάτωση

Η παραμονή των γαλλικών εκλογών που ξεκινούν σήμερα το πρωί (10/4) ήταν γεμάτη με αβεβαιότητα, με την εκλογική αναμέτρηση να προαναγγέλλεται αμφίρροπη.

Η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη ακόμη και την παραμονή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου οι υποψήφιοι θα απόσχουν από το δημόσιο βήμα ως την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, την Κυριακή, με την αναμέτρηση να προαναγγέλλεται αμφίρροπη ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, να εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις εκλογές, αν και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ποντάρει και εκείνος, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Στην περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017, με τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν μια πολύ οριακή νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνει στις 24 Απριλίου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 ως 54%.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Πασκάλ Περινό, «είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη – σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους».

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ξανακέρδισε ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες. Αν πάντως κερδίσει η Μαρίν Λεπέν, θα γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα ανέβει στον προεδρικό θώκο.

Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, φυσιογνωμίας της γαλλικής ακροδεξιάς για δεκαετίες, κατάφερε να λειάνει την εικόνα του κόμματός της, διεξάγοντας μια πειστική προεκλογική εκστρατεία για την αγοραστική δύναμη, που είναι πρώτη προτεραιότητα του πληθυσμού την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενισχυμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, ενώ τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 10/04/2022