Κόσμος

ΗΠΑ: Πιθανή η πώληση των F-16 στην Τουρκία – Έρχονται τιμωρητικοί δασμοί σε Ρωσία και Λευκορωσία

09.04.2022 | 05:58 Eνσωμάτωση

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε στο Κογκρέσο επιστολή στην οποία γράφει πως η πώληση F16 στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Τουρκία.

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Reuters είχε αναφέρει από τις ΗΠΑ τα εξής: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Μάλιστα η Naz Durakoglu υφυπουργός στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ (πρώτης γενιάς Τουρκοαμερικανίδα), με επιστολής της στις 17 Μαρτίου, αν και αναγνωρίζει ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν τεταμένες σχέσεις, περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Και Durakoglu συνεχίζει λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400.

H Τουρκία είχε ζητήσει επίσημα από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Επίσημα οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει στην πώληση.

Τιμωρητικοί δασμοί σε Ρωσία και Λευκορωσία

Με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ ακύρωσαν επίσημα την Πέμπτη το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο κρατών.

Σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε το μέτρο τον περασμένο μήνα, προκειμένου «να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή», όμως η απόφαση όφειλε να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Στερώντας από τη Ρωσία το καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους», που εφαρμόζεται αμοιβαία στο πλαίσιο του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου, οι δυτικοί τερματίζουν de facto το ελεύθερο εμπόριο με αυτές τις δύο χώρες και αποκτούν δικαίωμα επιβολής βαρύτατων δασμών στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων.

Στις ΗΠΑ, μόνο δύο ακόμη χώρες στερούνται το τρέχον διάστημα το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς, ουσιώδες για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές: Η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.

Πέρυσι οι ΗΠΑ εισήγαγαν ρωσικά προϊόντα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων – συμπεριλαμβανομένης ποσότητας αργού πετρελαίου αξίας 17,5 δισ. δολαρίων. Η Ουάσιγκτον ωστόσο ήδη επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αναστολή συμμετοχής στον ΠΟΕ

Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο προβλέπει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το Κογκρέσο ενέκρινε ακόμη την απαγόρευση κάθε εισαγωγής ρωσικής ενέργειας, συντονίζοντας το βήμα του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, που ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο σε αυτές τις πρώτες ύλες στις αρχές Μαρτίου με εκτελεστικό διάταγμα.
Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως επιβάλλονται κυρώσεις σε ακόμη δύο εταιρείες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος.

Η πρώτη είναι η Alrosa, γίγαντας του τομέα της εξόρυξης διαμαντιών, που αντιπροσωπεύει το 90% των διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία και το 28% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο όμιλος αντιμετώπιζε ήδη κυρώσεις, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση επέκτεινε.

Η δεύτερη είναι η United Shipbuilding Corp., η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της Ρωσίας, που κατασκευάζει «σχεδόν όλα» τα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όλα αυτά προστίθενται στις νέες ομοβροντίες κυρώσεων που υιοθέτησαν οι χώρες της Δύσης τις τελευταίες ημέρες για να περιορίσουν τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δεσμούς της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 09/04/2022