Κόσμος

Ουκρανία: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο πίεσης στη Δύση – Ανακτά εδάφη ο ουκρανικός στρατός

02.04.2022 | 08:06 Eνσωμάτωση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με τις μάχες να είναι σφοδρές στις πόλεις. Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την πίεση που ασκεί η Ρωσία με το φυσικό αέριο.

«Έχουμε καιρό μπροστά μας, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Η Ρωσία με την πίεση για την πληρωμή του φυσικού αερίου παίζει όλα τα χαρτιά της, δηλαδή χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο πίεσης και δείχνει ότι έχει φτάσει σε οριακά σημέια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ρωσία αποτελούσε τον σταθερό προμηθευτή και είναι έτοιμη να το διακινδυνεύσει, προκειμένου να πιέσει. Αν όντως κλείσουν οι στρόφιγγες θα υπάρξει πραγματική δυσκολία στην Ευρώπη. Στόχος του Πούτιν είναι να δημιουργήσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ γιατί θα πιέσει τις κυβερνήσεις των κρατών αλλά και στην κοινή γνώμη», ανέφερε αρχικά.

«Είναι γεγονός ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η οικονομικότερη ενεργειακή πηγή σε σχέση με τις αλλες για την Ευρώπη. Οι ποσότητες που έρχονται από τις ΗΠΑ, δεν επαρκούν», πρόσθεσε.

Το MEGA στο Κίεβο – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Σφοδρές εξακολουθούν να είναι οι μάχες στο Κίεβο αλλά και στις περιφέρειες της Ουκρανίας.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς στο Κίεβο μέσα σε μία εβδομάδα. Οι Ουκρανοί αποκτούν μεγαλύτερες εκτάσεις από πόλεις που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους, όπως για παράδειγμα το Ιρπίν. Το Ιρπίν είναι εντελώς κατεστραμμένο, υπάρχουν πυροβολημένα αυτοκίνητα στο παρμπριζ κυρίως. Την ίδια ώρα πληροφορίες που έροχνται από την Μπούτσα, κάνουν λόγο για καταγραφή νεκρών αμάχων και εικόνες άψυχων σωμάτων στον δρόμο», ανέφερε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο απεσταλένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Αλειφέρης.

Πρόταση Ερντογάν για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αφού φιλοξενήθηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση μεταξύ μιας ρωσικής και μιας ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την  Πέμπτη με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και έχει δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη για την Ουκρανία.

Παράλληλα η Άγκυρα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας, καθώς αυτή τη φορά κάνει λόγο για 423 παραβιάσεις από την Ελλάδα στο αποστρατικοποιημένο, για δεκάδες επισκέψεις και μάλιστα, 11 από αυτές τις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι συναντήσεις που αναμένονταν να γίνουν, μετά από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σχετικά με τα μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αναβάλονται για τον Μάιο, ενώ ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 02/04/2022