Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απομεινάρια ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο

01.04.2022 | 20:40 Eνσωμάτωση

Δύο ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν πετρελαικές εγκαταστάσεις. Αν και το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει το χτύπημα, η Μόσχα μιλάει για εξέλιξη που μπορεί να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις.

Τα προάστια του Κιέβου έχουν γεμίσει απομεινάρια της Ρωσικής στρατιάς που επί ένα μήνα σφυροκοπούσε την Μητρόπολη της Ουκρανίας…

Ο Μαρίνος Αλειφέρης βρέθηκε στη Ντιμιτρόφκα, λίγο έξω από το Ιρπίν, στα προάστια του Κιέβου, όπου ο Ουκρανικός στρατός διέλυσε την ρωσική πολεμική μηχανή.

Η ρωσική προέλαση κλιμακώθηκε με χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές στα προάστια του Κιέβου και πριν από δύο εβδομάδες ο ρωσικός στρατός είχε φτάσει σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την Πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σήμερα μετά την συντονισμένη αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων μόνο τα κουφάρια των ρωσικών αρμάτων και σωροί Ρώσων στρατιωτών μαρτυρούν πως οι δυνάμεις της Μόσχας βρίσκονταν εδώ.

Εκατοντάδες είναι οι σωροί των Ρώσων στρατιώτων που οι μονάδες τους υποχωρώντας άτακτα, έχουν αφήσει πίσω άταφες.

Σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει σε μία απόσταση μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων από το Κίεβο και έχουν οχυρωθεί σε θέσεις άμυνας.

Σήμερα τα ξημερώματα οι Ρώσοι αναφέρουν δίνοντας στην δημοσιότητα αυτπά τα πλάνα πως δύο ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν πετρελαικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Χάρκοβο.

Οι Ουκρανοί δεν επιβεβαιώνουν το χτύπημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες προ ημερών να προειδοποιούν πως είναι πιθανό να υπάρξει ρωσική προβοκάτσια ακόμη και στα ίδια τα εδάφη της χώρας…

Το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως αυτή η κίνηση από το Κίεβο μπορεί να δυναμιτίσει τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες.

«Σας λέω ξεκάθαρα πως ο Πρόεδρος έχει ενημερωθεί για το Μπέλγκοροντ. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τα ρωσικά κλιμάκια για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μην προκληθεί έλλειψη σε καύσιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία να συνεχίζονται σήμερα διαδικτυακά ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προτείνωντας μάλιστα να φιλοξενηθεί στην Τουρκία μία συνάντηση με τον Βολονίμιρ Ζελένσκι.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/04/2022