Την ώρα που η ρωσική στρατιωτική μηχανή συνέχιζε όλο το βράδυ το σφυροκόπημα στο Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας, κάθονται σήμερα – όγδοη ημέρα του πολέμου – και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία μέση οδός για μια καταρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Οι προσδοκίες είναι και πάλι χαμηλές, καθώς η ρωσική πλευρά δε φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, αλλά και ο κ. Τάσος Τσιάμης, κάτοικος Κιέβου.
Δύο μεγάλες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο
«Τώρα είναι ήσυχα, δεν έχω ακούσει κάτι. Το βράδυ γύρω στις 9-10 έγινε μια αρκετά μεγάλη έκρηξη. Μάθαμε ότι ήταν πύραυλος που είχε στόχο το υπουργείο Αμύνης στο Κίεβο, ο οποίος κατερρίφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις και τα συντρίμμια έπεσαν σε μια δεξαμενή. Έγινε και μια πιο μεγάλη έκρηξη στις 01.40 στο αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων στο Κίεβο. Νερό, ίντερνετ και ρεύμα έχουμε κανονικά», περιέγραψε ο κ. Τσιάμης.
«Δε θα φύγουμε»
«Δε θα φύγουμε. Έχουμε πληροφορίες ότι οι Ρώσοι θέλουν να περικυκλώσουν το Κίεβο ώστε να παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις, και να μη γίνουν μάχες μέσα στο Κίεβο. Αυτές είναι πληροφορίες από ανθρώπους που έχουμε στη Ρωσία και είναι σε κλιμάκια που ξέρουν τι μπορεί να συμβεί», συνέχισε.
«Οι ουκρανικές αρχές μας λένε να παραμένουμε μέσα, με κλειστά φώτα και να μην κυκλοφορούμε άσκοπα. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Εγώ είμαι εφτά χρόνια εδώ. Είναι απόφασή μας οικογενειακή να παραμείνουμε εδώ. Τρόπος διαφυγής υπάρχει, παίρνουμε το αμάξι και φεύγουμε. Υπάρχει δρόμος ανοιχτός προς την Οδησσό, αλλά δεν έχουμε τέτοιο σκοπό. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχουμε αυτό το γραφείο και το χρησιμοποιούμε σαν καταφύγιο. Τώρα είμαστε 14 άτομα εδώ, 3 γάτες και ένας σκύλος», πρόσθεσε ο κ. Τσιάμης αναφορικά με την απόφαση που έχει πάρει ο ίδιος και η οικογένειά του να παραμείνουν στο Κίεβο.
Δύσκολη η κατάσταση στο μετρό
«Τρόφιμα υπάρχουν ακόμα, πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ. Στο μετρό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο κόσμος κοιμάται στο πάτωμα, ο καθένας φέρνει φαγητό μαζί του, νερό υπάρχει μια βρύση, δεν ξέρω που είναι τουαλέτα. Είναι πάνω από 200 άτομα στο σταθμό που πήγα, μεταξύ τους μικρά παιδιά και κατοικίδια. Υπάρχουν και άλλα ακόμη πιο μικρά καταφύγια, σε υπόγεια πολυκατοικιών, που μαζεύονται 50 άτομα σε ένα δωμάτιο 3×3», σημείωσε ακόμα ο κ. Τσιάμης.
«Δεν υπάρχει κάποιος να σταματήσει τον Πούτιν»
«Οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν τον έλεγχο όλης της Μαύρης Θάλασσας. Αν ο Πούτιν έχει στο μυαλό του να συνεχίσει μετά την Ουκρανία, δεν υπάρχει κάποιος να τον σταματήσει. Θα πάει μέχρι το Ατλαντικό χωρίς να τον σταματήσει κανείς, αν έχει τέτοια σχέδια», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.
«Ο Πούτιν θέλει να αποφύγει να έχει πολλά θύματα στο Κίεβο»
«Το Κίεβο είναι μια πολυπληθής πόλη. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Πούτιν θέλει να αποφύγει να έχει πολλά θύματα στο Κίεβο. Αλλά με προβληματίζει πως επεκτείνεται η Ρωσία και προς την Οδησσό. Έχω την εντύπωση ότι προσπαθεί να ελέγξει όλο το οδικό δίκτυο της Ουκρανίας», σημείωσε ο κ. Φενέκος.
«Η Ρωσία νομίζω πως μετά το τέλος των εχθροπραξιών θα μείνει κυρίως στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, διεκδικώντας κάποιο καθεστώς αυτονομίας. Το θεωρώ υπερβολικό να θέλει να κάνει προσάρτηση των περιοχών αυτών. Ο Πούτιν θέλει να συνθηκολογήσει η κυβέρνηση και να επιβάλει τους όρους του», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεν υφίσταται ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Αφεντούλης Λαγγίδης.
«Τα πυρηνικά είναι ένα όπλο ξεχωριστής κατηγορίας, από αυτά των οποίων γίνεται χρήση σήμερα στην Ουκρανία, τα θερμοβαρικά. Τα πυρηνικά είναι όπλα ύστατης καταφυγής, και δε γίνεται χρήση τους αν δε γίνεται μια υπέρτερη εισβολή σε συμβατικά όπλα από την απέναντι πλευρά. Νομίζω ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών, και χρησιμοποιείται απλά από τον Πούτιν ως απειλή», είπε ο κ. Λαγγίδης.
«Για τα πυρηνικά εργοστάσια που είναι στην περιοχή, είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να χτυπηθούν, ωστόσο μέσα στην ομίχλη του πολέμου είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο απόλυτα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η αίσθησή μου είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να αποτρέψουν ενδεχομένως προβοκατόρικες ενέργειες, για αυτό πάνε αμέσως στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας και τα καταλαμβάνουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να έρθει σε συνεργασία με τη Ρωσία για αυτό τον κίνδυνο», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Λίγο ισχυρότερη η θέση της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ»
«Το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικό, αλλά θα βαρύνει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Σε λίγες ώρες θα έχουμε το νέο γύρο , και με δεδομένο αυτό το ψήφισμα η ουκρανική πλευρά θα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με λίγο ισχυρότερη τη θέση της», σημείωσε ο κ. Λαγγίδης.
«Σήμερα η όποια πρόοδος νομίζω θα είναι σημειακή, δε θα έχουμε επίλυση του ουκρανικού, αλλά είμαστε πιο κοντά στη διαμόρφωση των θέσεων κάθε πλευράς. Υπάρχουν σοβαρότατες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όσο η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, και η Ρωσία έχει απέναντί της τη Δύση, η Ουκρανία έχει διαπραγματευτική ισχύ να αντιπροτείνει όρους που σήμερα η ρωσική πλευρά δεν τους δέχεται», πρόσθεσε ο ίδιος.