Πολιτική

Χρήστος Σαρτζετάκης: Πολιτική & πολιτειακή ηγεσία αποχαιρέτησαν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

03.02.2022 | 20:37 Eνσωμάτωση

Με συγκίνηση και σεβασμό πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αποχαιρέτισαν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Κορυφαία στιγμή του Χρήστου Σαρτζετάκη ήταν το 1963. Ήταν ένας από τους ανακριτές της υπόθεσης δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Κάτω από αφόρητες πιέσεις καταφέρνει και ξεσκεπάζει το παρακράτος που δολοφόνησε τον κορυφαίο πολιτικό της Αριστεράς

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1968, το διδακτορικό καθεστώς τιμωρεί τον  άτεγκτο ανακριτή, καθώς αρχικά απολύεται από το δικαστικό σώμα, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται, χωρίς δίκη, επί έναν περίπου χρόνο.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και η ενδελεχής έρευνα του Χρήστου Σαρτζετάκη αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού και την ομότιτλη ταινία του Κώστα Γαβρά.

Μετά την μεταπολίτευση ο Χρήστος Σαρτζετάκης αποκαθίσταται στο δικαστικό σώμα και το 1982 προκρίνεται στον βαθμό του Αρεοπαγίτου.

Την περίοδο 1985 – 1990 υπηρέτησε το ύπατο αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το 1985,ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτείνεται για πρόεδρος της Δημοκρατίας  από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και με την στήριξη του ΚΚΕ εκλέγεται στις 29 Μαρτίου 1985.

Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/02/2022