Κόσμος

Bουλγαρία: Ο κορωνοϊός «σαρώνει» τη χώρα – Μόλις 1 στους 3 είναι εμβολιασμένος

01.02.2022 | 13:08 Eνσωμάτωση

Ασθενείς με κορωνοϊό παλεύουν να πάρουν ανάσα.

Τα νοσοκομεία της Βουλγαρίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά μετά το νέο κύμα κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερες από 10.000 μολύνσεις σε σύνολο 42.000 τεστ, κάτι που σημαίνει πως το ένα τέταρτο όσων ελέγχθηκαν, διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

«Εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά σοβαρά περιστατικά ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα και μέση ηλικίας. Άνθρωποι που ίσως θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί να εμβολιαστούν», δήλωσε η εντατικολόγος Χριστίνα Ζαέκοβα.

Στο ίδιο νοσοκομείο λειτουργεί και εμβολιαστικό κέντρο όμως οι περισσότεροι που το επισκέπτονται κάνουν σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη δόση. Το ποσοστό όσων κάνουν πρώτη και δεύτερη δόση είναι κάτω του 10%, λένε οι γιατροί.

«Ακούμε συνεχώς το επιχείρημα πως νοσούν και οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι. Ναι, νοσούν και οι εμβολιασμένοι. Μόνο που η στατιστική είναι αδιάψευστη: Πάνω από το 90% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι», είπε ο γιατρός Βασίλ Μιχαΐλοφ.

Με ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30% η Βουλγαρία είναι ουραγός στην Ευρώπη. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μάλιστα απέκτησε και πολιτική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ενώ μέλη του διοργάνωσαν πρόσφατα διαδήλωση κατά των μέτρων και του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ειδικοί αποδίδουν την πλήρη αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στις προκαταλήψεις, στην εκτεταμένη παραπληροφόρηση και στη βαθιά δυσπιστία των πολιτών προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/02/2022