Πολιτική

Κακοκαιρία Ελπίδα: Η ώρα της απόδοσης ευθυνών για το πρωτοφανές χάος στην Αττική

26.01.2022 | 09:52 Eνσωμάτωση

Τεράστια προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ελπίδα σε όλη την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Με τα προβλήματα σιγά – σιγά να αποκαθίστανται, φτάνει και η ώρα της απόδοσης ευθυνών, για το πρωτοφανές χάος που σημειώθηκε σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιάννης Καλλιάνος, βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

«Τέτοιες χιονοθύελλες παντού στον κόσμο προκαλούν τέτοια προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους»

«Εγώ δεν είμαι ο υπεύθυνος μετεωρολόγος για να ενημερώσω την κυβέρνηση. Η ΕΜΥ βρίσκεται στις συσκέψεις. Δε γνωρίζω γιατί είπε ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν είχαμε σωστή ενημέρωση από την ΕΜΥ, δε γνωρίζω τι ειπώθηκε στη σύσκεψη. Σίγουρα περιμέναμε μεγάλη κακοκαιρία και πολύ έντονα φαινόμενα. Είχα δώσει ακόμα και τις ώρες των φαινομένων, που έτσι ήρθαν. Τέτοιες χιονοθύελλες παντού στον κόσμο προκαλούν τέτοια προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους. Η πρώτη χιονόπτωση του 2022 στην Ουάσιγκτον είχε αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες οδηγοί σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο για 27 ώρες, ανάμεσά τους και γερουσιαστής», σημείωσε ο κ. Καλλιάνος.

«Δεν πιστεύω στις παραιτήσεις υπουργών, αλλά στην παραίτηση της κυβέρνησης»

«Είναι και το θέμα της ηλεκτροδότησης, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί μία πρόσφατα ιδιωτικοποιημένη εταιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει τη δυνατότητα να έχει τηλεφωνικό κέντρο για να εισπράττει τα αιτήματα των πολιτών και να τα καταγράφει; Ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να σηκώνει το τηλέφωνο. Οι πολίτες δεν παίρνουν εκεί για να κάνουν πλάκα, παίρνουν γιατί έχουν πρόβλημα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όταν σε προηγούμενη η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει την Εθνική Οδό είχαν υπάρξει αντιδράσεις, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «Όταν υπάρχουν κρίσεις, πρέπει είτε ο δημόσιος φορέας, είτε ο ιδιωτικός, είτε η αυτοδιοίκηση να έχει τα μέσα για να αντιμετωπίζει την κρίση. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ασφαλείας να μεταφέρεται κάποιος ακόμα και όταν οι δρόμοι έχουν πρόβλημα με τη χιονόπτωση. Δεν είναι καλό για την πολιτεία να είναι η Εθνική Οδός κλειστή. Για αυτό πληρώνουμε διόδια».

«Η χώρα δεν προετοιμάστηκε»

«Δεν πιστεύω στις παραιτήσεις υπουργών, αλλά στην παραίτηση της κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα. Η χώρα δεν προετοιμάστηκε», τόνισε ακόμα ο κ. Ζαχαριάδης.

«Πέρυσι είχαμε τη Μήδεια. Τα βόρεια προάστια σχεδόν στο σύνολό τους έμειναν χωρίς ρεύμα μια βδομάδα. Είπαμε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χρειάζεται υπογειοποίηση των καλωδίων. Πέρασε ένας χρόνος. Κάναμε τίποτα σε αυτόν τον τομέα;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

«Ένας προγραμματισμένος χιονιάς διέλυσε μια απρογραμμάτιστη κυβέρνηση»

«Θέλω να σταθώ στο ότι είναι 3η μέρα σήμερα και ακόμα το πρωί οι είσοδοι του Γεννηματάς και του Σωτηρία ήταν μπλοκαρισμένες για την τροφοδοσία και τους ασθενείς. Τι άλλο να πω μετά από τρεις μέρες που δεν είναι ανοιχτές οι είσοδοι δύο κεντρικών νοσοκομείων της χώρας;», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Νομίζω ότι ένας προγραμματισμένος χιονιάς διέλυσε μια απρογραμμάτιστη κυβέρνηση. Οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές, στην αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και τους δημόσιους οργανισμούς. Αυτά είναι κομμάτια ενός κράτους. Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, δεν λειτούργησε το κράτος σε καμία περίπτωση. Έγινε ανασχηματισμός για να αλλάξει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Και κάθε καταστροφή που έρχεται, έρχεται πιο δυνατά να καταστρέψει ό,τι υπάρχει. Η ευθύνη είναι συνολική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Δε με ενδιαφέρουν οι παραιτήσεις υπουργών. Η κυβέρνηση δε λειτουργεί, το επιτελικό κράτος φαίνεται να χρεοκοπεί και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι ευθύνη του πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα έκλεινα κάθε δρόμο στην Αττική που βρίσκεται πάνω από τα 100-150 μέτρα υψόμετρο»

«Αν με ρωτούσε κάποιος, θα έλεγα ότι οποιοσδήποτε δρόμος στην Αττική βρίσκεται πάνω από τα 100-150 μέτρα υψόμετρο, θα τον έκλεινα από τις 8 το πρωί μέχρι το βράδυ. Θέλω να ζητήσω μεγάλη συγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο», είπε ο Γιάννης Καλλιάνος απαντώντας στο τι θα έκανε ο ίδιος για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

«Χρειάζεται μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή που να συντονίζει τα αρμόδια όργανα σε τέτοια φαινόμενα»

«Είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται άλλη διοικητική διάρθρωση η χώρα για να ανταπεξέλθει σε τέτοιες κρίσεις. Χρειάζεται μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή που να συντονίζει το στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική, την αυτοδιοίκηση, σε τέτοια φαινόμενα. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, επέλεξε να κάνει κομματική τοποθέτηση τον κ. Στυλιανίδη και έλεγε ότι είναι ο καλύτερος. Δεν κατάφερε ο κ. Στυλιανίδης να συντονίσει το επιτελικό κράτος και τώρα τα ρίχνουν όλα στον κ. Πατούλη. Βεβαίως έχει ευθύνες ο κ. Πατούλης, αλλά είναι ντροπή το επιτελείο του Μαξίμου να δίνει ανθρώπους δικούς του για να κρύψει τις ευθύνες», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης.

«Οι ανεξάρτητες αρχές δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, αλλά είναι και διαχρονικές. Το 2002 ψήφισα νόμο για την Πολιτική Προστασία που προβλέπει εθνικό προϋπολογισμό για να γίνει η πρόληψη. Δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σκανδαλίδης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 26/01/2022