Οικονομία

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές από το χωράφι στο ράφι

19.01.2022 | 18:05 Eνσωμάτωση

Καλπάζουν οι τιμές από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, την ίδια ώρα που αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Πολλοί αφήνουν τα χωράφια τους, καθώς η δουλειά στο χωράφι είναι κόπος μεγάλος.

Οι κτηνοτρόφοι παλεύουν με τα ζώα και τα κόστη. Οι τιμές όμως που παίρνουν είναι τιμές κρίσης, κι όμως στο ράφι η ακρίβεια καλπάζει αν και οι παραγωγοί είναι μόνιμα χρεωμένοι.

Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα ακόμα και 60% σε έναν χρόνο και όμως οι έμποροι αγοράζουν θα πει τα αμνοερίφια ακόμα και 25% φτηνότερα από ότι στις γιορτές.

Την ίδια ώρα στα σούπερ μαρκετ ο καταναλωτής θα αγοράσει σήμερα τα αρνιά γάλακτος από 8,30 – 8,80 ευρώ (ΜΟ: 8,55€), όταν η μέση τιμή την 1η Ιανουαρίου ήταν 7,49€. Δηλαδή με αύξηση 13%.

Μόνο και μόνο σε τροφή για τα ζώα το χέρι μπαίνει πιο βαθιά στην τσέπη από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι κτηνοτρόφοι τονίζουν πως τις τιμές τις ρίχνουν οι ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων.

Ανάλογα προβλήματα έχουν και οι αγρότες. «Το λάδι πάει καλά» θα πουν. Το μόνο προϊόν μαζί με το σταφύλι που κρατάει τιμή.

Πανελλαδικά οι παραγωγοί πωλούν στους εμπόρους με μέση τιμή 3,20€/ λίτρο το ελαιόλαδο, ενώ στο ράφι η τιμή φτάνει από 7,10-8,10 ευρώ (ΜΟ: 7,60€)

Δηλαδή από το χωράφι στο ράφι η τιμή έχει αυξηθεί κατά 237%.

Στα πορτοκάλια οι παραγωγοί παίρνουν 0,20€ / κιλό, ενώ η τιμή στο ράφι είναι 0,76€, με την τιμή σχεδόν να τετραπλασιάζεται από το χωράφι στο τραπέζι.

Ενώ, η τιμή στην πατάτα η τιμή του παραγωγού είναι 0,40€ / κιλό, στον καταναλωτή φτάνει στα 0,77-0,85 ευρώ / κιλό.

Η απόγνωση τους όπως θα πουν μεγάλη, αφού στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν άλλες επιλογές εργασίας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 19/01/2022