Ελλάδα

Σχολεία – Επιστροφή με κρούσματα, γκρίνιες & καταλήψεις

10.01.2022 | 17:05 Eνσωμάτωση

Τα self tests και τα κιβώτια με μάσκες υψηλής προστασίας φτάνουν σε σχολεία της χώρας και λίγο αργότερα οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους μέχρι τις εισόδους.

Εκεί, που ο πρώτος έλεγχος από εκπαιδευτικούς για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι θερμομετρήσεις.

Αμέσως μετά ο πρώτος απολογισμός της ημέρας και η ανησυχία για τα χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν. Συνολικά 15.547 εκπαιδευτικοί και μαθητές βγήκαν θετικοί, με τα κενά στις τάξεις να προβληματίζουν, αφού εκτός από τους 2.500 εκπαιδευτικούς που διαγνώστηκαν θετικοί το τελευταίο 24ωρο, έλειπαν το πρωί άλλοι 4.000 που είχαν νοσήσει τις προηγούμενες μέρες.

Η επανεκκίνηση των σχολείων έκρυβε απρόοπτα και παράπονα. Κάποιοι έψαχναν από τα ξημερώματα για να βρουν ένα self test για το παιδί τους, την ώρα που άλλοι διαπίστωσαν πως είχαν ξεχάσει το αποτέλεσμα στο σπίτι.

«Θεωρήσαμε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη», λέει η Πολυξένη Χατζηεμμανουήλ, μητέρα, η οποία αποφάσισε να μην στείλει τα παιδιά της στο σχολείο για την πρώτη εβδομάδα.

Όπως λέει η ίδια, ήδη συμμαθητές των παιδιών έχουν κολλήσει από την πρώτη κιόλας μέρα, με την ίδια να σημειώνει πως δε θα διακινδυνέψει την υγεία των παιδιών της.

Καταλήψεις

Στο 1ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή και στο 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης σε κατάληψη, επειδή όπως έλεγαν τα παιδιά κι ορισμένοι από τους γονείς, το άνοιγμα των σχολείων με τον τρόπο που γίνεται, τους γεμίζει ανασφάλεια.

Την επανεκκίνηση των σχολείων παρακολουθεί από το πρωί το υπουργείο Παιδείας αλλά και οι ειδικοί, που αξιολογούν όλα τα στοιχεία.

Με ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός τονίζει πως αν δεν είχαν γίνει τα μαζικά self test για το άνοιγμα των σχολείων, πάνω από 15.000 κρούσματα θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.

Τα σχολεία προμηθεύτηκαν συνολικά 1.000.000 self tests για όσους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς δεν είχαν καταφέρει να προμηθευτούν τις προηγούμενες μέρες από φαρκαμεία.

Προβληματίζουν τα κενά

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει το υπουργείο Παιδείας, είναι το πώς θα καλυφθούν τα κενά. Αναμένεται να αποφασιστεί η αναμόρφωση του ωραρίου, μέχρι να προχωρήσουν οι 850 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του LIVE NEWS, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την υπουργό Παιδείας το μεσημέρι της Δευτέρας και αποφάσισαν τις προσλήψεις επιπλέον 3.000 εκπαιδευτικών με 3μηνη σύμβαση προκειμένου να καλυφθούν όσα περισσότερα κενά.

Στα δημοτικά, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς το πρωί στις τάξεις που απουσίαζε ένας δάσκαλος, δεν υπήρχε τρόπος αναπλήρωσης του κενού.

Εκτός όμως από τα προβλήματα και την ανασφάλεια, υπήρχε το πρωί και ένα κύμα αισιοδοξίας για την επιστροφή των παιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε ισχύ παραμένουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το 50% + 1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν μέχρι αύριο το πρωί το δεύτερο self test για να πάνε στο σχολείο και την ερχόμενη Πέμπτη, το τρίτο και τελευταίο της εβδομάδας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 10/01/2022