Ελλάδα

Κορωνοϊός – Στα 47 ευρώ η τιμή του PCR τεστ – Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα διαγνωστικά κέντρα

04.01.2022 | 17:12 Eνσωμάτωση

Στα 47 ευρώ ορίστηκε το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR τεστ).

Η τιμή αυτή αναλύεται σε 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και σε 12 ευρώ για τη δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας.

«Σαφάρι» για φτηνό rapid test σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα κάνουν οι πολίτες αφού, οι τιμές ξεκινούν από πέντε ευρώ και φθάνουν τα δέκα για τα rapid, ενώ η τιμή των PCR ξεκινάει από τα 40 και φτάνει έως 60 ευρώ, ενώ σε κάποια διαγνωστικά κέντρα η τιμή διπλασιάζεται με ταχείες υπηρεσίες PCR test στα 80 ευρώ και κατ’ οίκον υπηρεσίες στα 120 ευρώ.

Μετά τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, η νέα τιμή θα είναι γύρω στα 45 – 50 ευρώ, με πιο πιθανή τα 47 ευρώ.

Τίποτα όμως δεν εξασφαλίζει πως και με τη νέα τιμή δε θα μπει «καπέλο» με διάφορες υπηρεσίες που θα πολλαπλασιάζει την τιμή τους.
PCR για όλες τις… τσέπες

Η έρευνα του MEGA δείχνει πως οι τιμές των διαγνωστικών τεστ ανεξάρτητα από το πλαφόν, «φουσκώνουν».

Και αυτό γιατί το πλαφόν αφορά μόνο το τεστ και τη βασική υπηρεσία και όχι όλα όσα μπορεί να προσφέρει κάποιο διαγνωστικό ως επιπλέον παροχές.

«Το μοριακό είναι στα 60 ευρώ. Το αποτέλεσμα βγαίνει την επόμενη μέρα. Μετά υπάρχει το γρήγορο το οποίο βγαίνει σε τρεις – τέσσερις ώρες, αλλά τώρα επειδή γίνεται χαμός με τα τεστ κάνει γύρω στις πέντε – έξι ώρες. Το κόστος είναι στα 90 ευρώ».

Οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 100 ευρώ αν κάποιος θέλει να πάρει τα αποτελέσματά του άμεσα.

«Εάν προλάβετε να σας πάρουν δείγμα πριν τις 15.00 θα το έχετε σήμερα, διαφορετικά πάει για αύριο μέχρι τη 13.00 το μεσημέρι. Δεν υπάρχουν τα αντιδραστήρια αυτήν την στιγμή, έχουμε έλλειψη για το συγκεκριμένο για το combo με τα 100 ευρώ».

Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν εναλλακτικές, αφού οι ουρές καθημερινά στις δημόσιές δομές μεγαλώνουν και οι αναμονές για τη λήψη δείγματος και την έκδοση αποτελεσμάτων είναι πολύωρες.

Οι τζίροι πλέον να είναι καθημερινά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνο σε μία ημέρα, μεταξύ 27 και 28 Δεκεμβρίου, έγιναν στα ιδιωτικά κέντρα 48.655 έλεγχοι rapid και PCR, με εκτιμώμενο τζίρο που κυμαίνεται στα 950.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα στην Κω σταμάτησαν οι δωρεάν δειγματοληψίες λόγω έλλειψης προσωπικό.

Νεαρή κοπέλα από την Πάτρα κατήγγειλε στο Live News ότι περιμένει ακόμα τα αποτελέσματα από το μοριακό τεστ που έκανε την Τρίτη.

«Ενημερώθηκα ότι είναι θετικά συγγενικά μου πρόσωπα. 3 στους 7 που φάγαμε μαζί ήταν θετικοί στον ιο. Έκανα rapid τεστ και βγήκε θετικό. Με ενημέρωσαν να επιστρέψω για να κάνω PCR την Κυριακή αλλά ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, 48 ώρες μετά. Μου είπαν ότι εκκρεμούν αποτελέσματα τεστ που έχουν γίνει και την περασμένη Πέμπτη».

Η νεαρή προσπαθεί να βγάλει άκρη για να δηλώσει το αποτέλεσμα και να το δείξει στην εργασία της, αλλά δεν τα έχει καταφέρει.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/01/2022