Υγεία

Κορωνοϊός – Σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη – Σπάνε όλα τα ρεκόρ τα κρούσματα

04.01.2022 | 16:37 Eνσωμάτωση

Νέο «μαύρο» ρεκόρ σήμερα με τους υπολογισμούς να δείχνουν 50.000 κρούσματα. Ήδη έως τις 11 το πρωί είχαν ξεπεράσει τα 34.000.

Τα λύματα εξάλλου στην Αττική δείχνουν 5πλασιασμό του ιικού φορτίου.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη», σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Θωμαΐδης.

Κι ενώ η κορύφωση του κύματος αναμένεται μέσα στον μήνα, η ανησυχία έιναι διάχυτη για το πόσο θα επηρεαστούν τα νοσοκομεία.

«Η πραγματική νοσογόνος δύναμη της μετάλλαξης Όμικρον θα φανεί σε περίπου 7 ημέρες ανάμεσα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Πάντως όλοι αυτοί που μπήκαν σ’ εμάς στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα στην τελευταία εφημερία ήταν σε σχετικά βαριά κατάσταση. Δεν ξέρουμε αν ήταν όλοι ‘Όμικρον’. Η πλειονότητα ήταν άνω των 65 ετών και όλοι ανεμβολίαστοι», λέει ο Ευάγγελος Τέρπος, καθηγητής αιματολογίας Παν. Αθηνών.

Μάστιγα ελλείψεων

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει τεράστιες ελλείψεις σε εργατικά χέρια και προσωπικό.

Πρώτο πλήγμα τα νοσοκομεία, όπου τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν.

«Ενώ πριν είχαμε 4-5 τέτοια κρούσματα την ημέρα και ανάλογες καραντίνες, τώρα έχουμε φτάσει 50-60, αυτή είναι η πραγματικότητα, λόγω της μεταδοτικότητας αυτής της παραλλαγής του ιού», λέει ο Διαμαντής Χλωρός, Συντονιστής πανδημίας Παπανικολάου Θεσ/κης.

Προσωπικό ψάχνουν απεγνωσμένα και στην εστίαση.

1 εκατομμύριο κρούσματα στις ΗΠΑ

Το νέο κύμα σαρώνει όλο τον πλανήτη, με πάνω από ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα σε μόλις 24 ώρες.

Οι γιατροί δεν αποτελούν εξαίρεση. Η ραγδαία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης απειλεί και τη λειτουργία των σχολείων, που άνοιξαν χθες στη Νέα Υόρκη.

Οι ελλείψεις προσωπικού λόγω κρουσμάτων στην Βρετανία προκαλούν καθυστέρηση στην αποκομιδή απορριμμάτων δημιουργώντας εικόνες χάους.

Στην Αυστραλία οι Αρχές ανάγκασαν νοσηλεύτριες με κορωνοϊό να επιστρέψουν από την καραντίνα για να εργαστούν στα νοσοκομεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι υγειονομικοί κλήθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με ανεπίσημη, προφορική ενημέρωση με τον όρο πως είναι ασυμπτωματικοί και φορούν τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/01/2022